Tech techline.hu 2011. szeptember. 16. 11:30

Labor, amelyben mindent elmondanak az IPv6-ról

Az internethasználat és az internetalapú technológiák elterjedése miatt egyre szűkül a még szabad IP-címek köre.

IPv6 labor

Az internethasználat és az internetalapú technológiák elterjedése miatt egyre szűkül a még szabad IP-címek köre. A különböző technológiák összefonódása és az internetre kapcsolódó eszközök számának növekedése is újabb címek kiosztását teszi szükségessé.

A Cisco Internetes Üzleti Megoldások Csoportjának (IBSG) becslése szerint 2020-ban mintegy 50 milliárd eszköz fog az internethez kapcsolódni, és ezek mindegyike egy vagy több IP címet fog használni. Az IPv4 címek elfogynak, s hamarosan már az iPv6 címtartomány fogja uralni a netet. Ez utóbbi egyébként óriási ugrást jelent az IPv4-gyel összevetve. A nagyságrendeket érzékeltetendő: a Föld felszínén található minden atom 100 IPv6-os címet kaphatna. (A cikk a hirdetés után folytatódik.)

Nagyon fontos tehát, hogy a most tanuló informatikusok tisztában legyenek az IPv6-tal, éppen ezért nyílt meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az első olyan hazai labor, amelyet éppen az új generációs internet protokoll oktatására hoztak létre. Az egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának Híradástechnikai Tanszékén működő oktatólabor tagja az IPv6-tal foglalkozó képzési és kutatási intézmények nemzetközi hálózatának. Az új létesítmény világszerte mintegy húsz hasonló központtal működik együtt. A központ hálózati és kommunikációs berendezéseit a Cisco adományozta az intézménynek.

A labor célja, hogy nyílt környezetet biztosítson az IPv6-ra épülő megoldások, hálózati beállítások és alkalmazások megismeréséhez és teszteléséhez. Az egyetemi oktatók, hallgatók, kormányzati szakértők és telekommunikációs szakemberek a helyszínen, vagy virtuális hozzáférésen keresztül akár távolról is részt vehetnek az IPv6 bevezetésével, illetve az új protokollhoz kötődő innovatív infokommunikációs megoldásokkal kapcsolatos képzéseken.

 

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?