Egy sor problémát találtak az amerikai élelmiszer-biztonsági hivatal szakemberei a Taylor Farmsnál. Az innen érkezett, E. colival fertőzött nyers hagyma számos embert betegített meg, egy ember meg is halt.
2024 októberében az Egyesült Államok 12 államában húzták le az étlapokról a McDonald’s ikonikus burgerét, a Quarter Poundert (McRoyal), miután E. coli-fertőzési hullám tört ki a termékhez kapcsolódóan, melynek halálos áldozata is volt.
Először a burgerben lévő marhahúsra gyanakodtak, ám kiderült: nem ez volt a fertőzés forrása, hanem a kockára vágott nyers hagyma. Egy ideig nem is szolgáltak fel olyan ételeket, melyekben ez az összetevő megtalálható volt.
Az amerikai szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) vizsgálata több tucat élelmiszer-biztonsági problémát tárt fel a gyorsétterem hagymabeszállítójánál, melyek köthetők az E. coli-fertőzésekhez – írja a CBS News az általa megszerzett jelentések nyomán.
A szóban forgó beszállító a Taylor Farms, melynek üzemében egy sor gondot találtak a szakemberek a 2024. október 28-a és november 12-e között tartott vizsgálataik során. Például sok berendezésen nagy mennyiségben voltak ételmaradékok, de olyan részeket is találtak az ellenőrzést végző szakemberek, ahol „előfordulhat a környezeti kórokozók újraszennyeződése”. Néhány helyiségben olyan hőmérséklet volt, ami kedvezett a környezeti kórokozók terjedésének – például a Listeria baktériumnak.
Az alkalmazottak csak olykor használtak kézfertőtlenítőt a „fogyasztásra kész” megjelölésű élelmiszerek kezelésekor, és sok saláta, valamint zeller aprítására használt vágódeszka is „súlyosan el volt színeződve”, mély repedésekkel.
A Taylor Farms állítása szerint a jelentésnek nem volt következménye szabályozói oldalról, ám ők lépéseket tettek a problémák orvoslására. Az amerikai McDonald’s a fertőzés kirobbanása után másik hagymabeszállítóra váltott.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.