Állati gének segítségével kreatint, karnozint és taurint állíthatnak elő a növénye. A most felfedezett új módszert később ehető növényeknél is alkalmazhatják.
Bár fontos, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon az ember, de akadnak olyan tápanyagok, melyeket elsősorban húsfogyasztással lehet bevinni a szervezetbe. Ezért lényeges, hogy amerikai vegyészek új módszerével sikerült növényeket rávenni arra, hogy állati gének segítségével kreatint, karnozint és taurint állítsanak elő.
A Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban bemutatott kísérlet során ez nem is ment olyan nehezen. A nicotiana benthamianán, a dohány közeli rokonán végezték a kutatást. A növénybe a tudósok egy speciális baktérium segítségével olyan géneket ültettek át, melyek számos, növényekre nem jellemző aminosavfehérje-szintéziséhez szükségesek. A kísérleti növény így olyan enzimekkel bővült, melyek segítségével már kreatint, a karnozint és a taurint is termelhetett.
Ilyen módon Létrehoztak például egy speciális, peptidkomponenseket tartalmazó salátát, ami gátolja a csontritkulást. A különböző gének bevitele trükkös lehet, akár lassíthatják a növény anyagcseréjét, ezzel megváltoztatva a kívánt végeredményt.
A kutatás eredményei biztatóak, később ezzel a módszerrel zöldségeket és gyümölcsöket is rábírhatnak arra, hogy összetett-, eddig csak állatokban fellelhető tápanyagokat termeljenek. De más ehető növények esetén is lehetne alkalmazni, hogy azok fenntartható módon, bioüzemként működhessenek.
Cikkünk nyitóképén: egy könnyen befolyásolható római saláta.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.