Tech HVG 2024. szeptember. 18. 18:03

3601 mérgező anyagot találtak a kutatók az emberi szervezetben, amit az élelmiszerekkel fogyaszt el az ember

Ami eddig is logikus lépésnek tűnt, az mostantól kezdve kötelező azoknak, akik szeretnének egészségesebben élni: kerülni kell azokat az élelmiszereket, amik valamilyen csomagolással érintkeznek. A miértre svájci kutatók adták meg a választ.

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy az élelmiszerek csomagolásáról mikroműanyagok kerülhetnek az emberi szervezetbe, a svájci Food Packaging Forum Foundation nevű nonprofit szervezet szakemberei szerint azonban ennél sokkal nagyobb a baj. A vizsgálat során 3601 olyan vegyi anyag jelenlétét mutatták ki az emberi szervezetben, amelyeket ezekben a csomagolásokban használnak. Ezek egy része veszélyes lehet az egészsége, másik részük hatása pedig még nem tisztázott – számolt be róla a Science Alert.

A Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology című tudományos lapban megjelent publikáció szerint a szóban forgó anyagok közül 100-ról lehet elmondani, hogy jelenléte komoly aggodalomra ad okot, ugyanis komoly egészségkárosító hatásuk lehet. Birgit Geueke, a tanulmány vezető szerzője szerint ezek közül néhányat már nagyon jól ismernek a szakemberek. Ilyenek például az örök vegyi anyagok, vagy épp a biszfenol A, ami a műanyaggyártás egyik adalékanyaga, és ami számos megbetegedést – többek között daganatokat – is okozhat.

A kutatók korábban 14 ezer olyan vegyi anyagot regisztráltak, amelyek élelmiszerekkel érintkezhetnek (ezeket FCC-nek rövidítik), és amelyek így bekerülhetnek az emberi szervezetbe. Ezek egy része a csomagolásról, míg más részük például a gyártás során a futószalagról, vagy az otthoni konyhai eszközökről kerülhet át az élelmiszerre.

A kutatók ezután olyan adatbázisokat vizsgáltak át, amelyekben az emberben lévő vegyi anyagokat regisztrálják. Úgy vélték, néhány száz FCC-t találnak majd a listájukról, ám meglepődve tapasztalták, hogy összesen 3601 ilyen van.

Geueke hangsúlyozza: nem lehet egyértelműen megmondani, hogy ezek az élelmiszerek csomagolásáról kerülnek a szervezetbe, de az biztos, hogy bejutnak.

A kutatók a fenti anyagokon kívül találtak a szervezetben ftalátot – ami befolyásolhatja a hormonműködést –, valamint oligomereket – amelyeket a műanyaggyártásnál használnak – is. Azt a kutatók nem tudták megvizsgálni, hogy az egyes FCC-k milyen dózisban vannak jelen a szervezetben, ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy az egyes FCC-k akár kölcsönhatásba is léphetnek egymással.

A szakemberek hangsúlyozzák, érdemes minél inkább redukálni, hogy mennyi vegyi anyagnak teszik ki magukat az emberek, valamint érdemes lenne nyomást gyakorolni a döntéshozókra, hogy mielőbb lépjenek a káros vegyi anyagok betiltása terén.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?