Amerikai kutatók szerint számos pozitív egészségügyi hatás mellett azért is lenne érdemes elhagyni a cukrot, mert a bevitele növelheti az ember biológiai életkorát.
Régóta mondogatják már a tudósok, hogy a cukorbevitel nem tesz jót az egészségnek – elég csak a fogakra gondolni –, most azonban egy olyan hatását is feltárták, amit mindenki szeretne elkerülni. A Berkeley Egyetem tudósai a vizsgálatuk során azt találták, hogy az olyan ételek fogyasztása, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak, felgyorsítja a biológiai öregedést – írja a Science Alert. A hatást ráadásul az sem segít kivédeni, ha emellett egyébként egészségesen táplálkozik az ember.
A JAMA Network Open tudományos lapban megjelent publikáció szerint a kutatók 342 középkorú nőt vontak be a kutatásba (fehér és színes bőrűeket egyaránt).
A vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy azok, akik nagy mennyiségű hozzáadott cukrot fogyasztanak, idősebb sejtekkel rendelkeznek.
A kutatók szerint mindez magyarázatot adhat arra, miért néznek ki idősebbnek vagy fiatalabbnak az egyes azonos korú emberek. Úgy vélik, a cukorbevitel fontos, ugyanakkor eddig figyelmen kívül hagyott tényezője az öregedésnek.
Barbara Laraia, a Kaliforniai Berkeley Egyetem élelmezéstudományi kutatója szerint ha napi 10 grammal kevesebb cukrot visz be valaki, az 2,4 hónappal forgathatja vissza a biológiai óráját.
Az étrend, az életmód, a genetika és a betegségek köztudottan befolyásolják, hogy milyen gyorsan ketyeg az ember epigenetikai órája – amely hasznos mutatója annak, hogy az ember biológiai értelemben véve hány éves –, de ez az egyik első olyan tanulmány, amely megvizsgálja, hogy a cukornak ebben milyen szerepe lehet.
A vizsgálatban részt vevők átlagosan napi 60 gramm cukrot fogyasztottak, de voltak néhányan, akiknél 300 gramm volt a napi mennyiség. A szakemberek nyálmintát vettek tőlük, hogy megvizsgálják, miként módosult a DNS-üknek azon része, amely a biológiai óra gyorsaságáért felel. Az eredmények azt sugallják, hogy a hozzáadott cukor az egészséges élelmiszerekhez képest jelentősen felgyorsítja az epigenetikai változásokat, függetlenül attól, hogy egyébként az ember egészségesen táplálkozik-e.
A vizsgálat azt is kimutatta, hogy azoknak a nőknek voltak a legfiatalabb sejtjeik, akik vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag ételeket ettek. Azt is megfigyelték, hogy a mediterrán diétát tartóknak ketyegett a leglassabban az epigenetikai órájuk. Ám ha valaki hozzáadott cukrot is fogyasztott, a nyálból vett DNS-minták alapján az egészséges élelmiszerek nem tudták ellensúlyozni az öregedés felgyorsulását. Az eredmény akkor is ugyanez volt, amikor az adatokat olyan tényezőkkel korrigálták, mint az iskolai végzettség, az életmódbeli tényezők vagy az illető aktuális egészségi állapota.
A szakemberek azt javasolják, hogy lehetőség szerint minél kevesebb cukrot vigyenek be az emberek a táplálkozásuk során, és inkább olyan ételeket fogyasszanak – például gyümölcsöket –, amelyekben természetes módon van benne a cukor.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.