Tech hvg.hu 2024. április. 22. 09:03

Kavicsokat keresett, egy emberi állkapcsot talált – 22 éven át senki sem tudta, hogy kié, most diákok két nap alatt megoldották a rejtélyt

Kiderült végre, kinek a maradványa az az állkapocsdarab, amelyre még 22 évvel ezelőtt talált rá egy arizonai fiatal.

Két évtizeddel ezelőtt egy köveket gyűjtő amerikai kisgyerek egy emberi állkapocsra bukkant Arizona államban. A szülei 2002-ben átadták a tárgyat a helyi rendőrségnek, amely eddig eredménytelenül nyomozott az ügyben – írja a CNBC.

A tudósítás szerint az áttörést az hozta, hogy az egyenruhások a nemrég átvitték a csontdarabot a New Jersey-i Ramapo Egyetem által működtetett genetikai központba. A kutatók végül a héten adtak ki egy közleményt, amelyben megfejtették a lelet rejtélyét: a maradvány Everett Leland Yager századoshoz tartozik, aki több mint 70 évvel ezelőtt halt meg Kaliforniában egy baleset során, kiképzés közben.

AFP / Cultura Creative / Andrew Brookes

Yager maradványait a baleset helyszínén összegyűjtötték, majd átadták családjának, akik Missouri államban, a férfi szülővárosában temették el őt. Azt nem tudni, hogy a csont miként kerülhetett Arizonába, de úgy vélik, egy madár ragadhatta el azt.

Cairenn Binder, az intézmény igazgatóhelyettese szerint az esetet egy nyári tábor diákjai oldották meg tapasztalt kutatók segítségével. A tanulók júniusban kezdtek el dolgozni az eseten, két nappal később pedig már meg is volt, hogy kit tartanak a csont tulajdonosának.

Yager lánya nem sokkal később DNS-mintát adott, amiből végleg kiderült, hogy valóban édesapja maradványát találták meg. A csontot átadták a családnak, akik minden valószínűség szerint a férfi mellé temetik azt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

Cikkünk nyitóképe illusztráció.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.