Halloween előtt vizsgálta be az étcsokoládékat a Consumer Reports amerikai fogyasztóvédelmi szervezet, hogy kiderüljön, mennyire biztonságos a fogyasztásuk. Igen meglepő eredmények születtek.
A Consumer Reports legfrissebb jelentése szerint nem árt óvatosan állni a csokikhoz: a szervezet 28 különböző csokoládéban talált a megengedettnél nagyobb mennyiségű nehézfémet: ólmot és kadmiumot – számolt be róla az Interesting Engineering. A márkák között az európai piacon ismertek is vannak.
Sok más élelmiszerhez hasonlóan a csokoládé is tartalmazhat nehézfémeket, típusától függően számos tényező járulhat hozzá ezek jelenlétéhez. Az ólom például a kakaóbab termesztésére használt szennyezett talaj, az öntözéshez használt víz vagy a feldolgozó berendezések révén is bekerülhet a csokoládéba.
Mivel az ólom mérgező, már az élelmiszerekben lévő kis mennyiség is negatív hatással lehet az egészségünkre.
A kadmiumot főként a talajból szívhatja fel a növény, és a kakaóbabban halmozódhat fel. A kadmium szintén nehézfém, amelynek huzamosabb ideig történő fogyasztása szintén ártalmas lehet az egészségre.
Hogy ez ne fordulhasson elő, minden országban szabályozzák, hogy az egyes anyagokból mekkora mennyiség lehet jelen az élelmiszerekben. Az Európai Bizottság 2021. augusztus 10-én kelt rendelete szerint kadmiumból a – legalább 50 százalékos – étcsokoládéban 0,8 mg/kg lehet a maximális érték, ólom esetében viszont a csokoládéra vonatkozóan nincs megadva határérték.
A Consumer Reports a kaliforniai, napi bevitelre vonatkozó legmagasabb határértéket vette figyelembe mindkét nehézfém esetében. Ez a kadmiumnál 4,1 mikrogrammot, az ólomnál pedig 0,5 mikrogrammot jelent. Kiderült, több csokoládéban is magas egyik vagy másik értéke, de vannak olyanok is, amelyeknél mindkettő határértéke magasabb a megengedettnél.
A termékek közül az európai vásárlók számára a Lindt lehet a legismertebb márka: a 85 százalékos étcsokoládéban az ólom megengedett mennyiségének 166 százaléka található meg. Szintén találni az európai polcokon a Hershey's csokolédájából (Special Dark Mildly Sweet Chocolate, 265%-os ólomtartalom), illetve a Dove márkájú csokiból (Promises Deeper Dark Chocolate, 112%-os kadmiumtartam).
A legrosszabbul az alábbi étcsokoládék teljesítettek.
A szervezet azt javasolja a gyártóknak, érdemes változtatniuk a kakaóbab betakarításakor és feldolgozásakor alkalmazott módszereken.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.