Méltatlanul alulértékelik a földimogyorót, holott bizonyítottan számos kedvező hatása van, ráadásul olcsóbb, mint az ugyancsak igen egészséges dió.
A diófélék egyre nagyobb teret hódítanak jótékony hatású, teljesen természetes, egészéges táplálékként, viszont meglehetősen drága élelmiszerről van szó. „Unokatestvére”, a földimogyoró hasonló egészségügyi előnyöket mutat fel, és miután jóval olcsóbb, többek számára is elérhető. A szív egészségének megőrzésétől a cukorbetegség megelőzéséig számos pozitívuma van ennek a hüvelyesnek (ugyanis valójában hüvelyes növényről van szó, amely közelebbi kapcsolatban áll a borsóval és a lencsével, mint a dióval vagy a mandulával), így a mindennapi étkezési rutinba való beillesztésének előnyei meglepőek lehetnek.
De vegyük csak sorjában! Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokkal teli földimogyoró remek választás lehet a magas koleszterinszint ellen. Ezek a zsírok ugyanis bizonyítottan csökkentik a rossz koleszterin szintjét, csökkentik a szívbetegségek kockázatát, sőt megakadályozzák a kis vérrögök képződését, potenciálisan megelőzve a szívrohamot és a szélütést. Korábbi kutatások is megerősítik, hogy ebből a szempontból a mogyoró fogyasztása egyenértékű, ha nem jobb is, mint a dióféléké.
A hosszú élet titkát keresi? Nos, az egyik válasz a földimogyoró lehet. Egy átfogó tanulmány érdekes összefüggést tárt fel a diófogyasztás, beleértve a földimogyoróét is, és a hosszabb élettartam között. Bár a pontos mechanizmusok nem teljesen világosak, a rendszeres dió- vagy mogyorófogyasztás jelentősen csökkentette az általános halálozási arányt.
A vércukor megfelelő szinten tartása kritikus a cukorbetegség kezelésében, és a földimogyoró természetes megoldás lehet. Alacsony glikémiás indexével ez a hüvelyes segíthet megelőzni az étkezés utáni gyors vércukorszint-emelkedést. A földimogyoró szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében, különösen a nők esetében.
Bármilyen meglepő is, a mogyoró még a testsúly megtartásához is hozzájárulhat, a földimogyoró ugyanis a testtömeg-szabályozás tökéletes elemeit tartalmazza: fehérjét, rostot és egészséges zsírokat. Ez a kombináció pedig elősegíti a teltségérzetet és megfékezi a túlevést. A földimogyoró napi fogyasztása akár a nem kívánt kilók leadásában is segíthet, arról már nem is beszélve, hogy a fehérjében, egészséges zsírokban és rostokban gazdag földimogyoró rengeteg alapvető vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a magnéziumot, folsavat, E-vitamint és rezet. És ne tévesszen meg senkit a zsírtartalma, ezek ugyanis azok a „jó zsírok”, amelyek, mint említettük, segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet és jó formában tartani a szívet.
Mindezek uán talán nem túlzás azt mondani, hogy aki napi nassolnivalóként földimogyorót választ, proaktív döntést hoz hosszútávú egészsége érdekében. Azonban van itt egy kis „de”...
Bármilyen csábítóak a földimogyoró-fogyasztás előnyei, nem szabad szem elől téveszteni, hogy sokaknál vált ki allergiás reakciókat a fogyasztása. A földimogyoró-allergia a leggyakoribb ételallergia, és az enyhe viszketéstől az életveszélyes anafilaxiáig terjedhet a hatása. És még valami: gyakran sózzák vagy szárazon pörkölik a boltokban kínált földimogyorót, és így már elvesznek az egészségügyi előnyök.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.