Tech hvg.hu 2023. szeptember. 21. 09:03

Olyan erővel csapódott be egy meteorit, hogy szó szerint kettészakított egy hegyet – különös dolog történt Kínában 49 ezer éve

A Pajcsifeng-hegyen két hegycsúcs is található. Mivel a bolygó folyamatosan formálódik, ez önmagában még nem túl meglepő, az viszont igen, hogy mi okozta az átalakulást.

Több ezer évvel ezelőtt akkora erővel csapódott egy meteorit a Kínai északkeleti részén található Csilin tartomány egyik hegyének, hogy szó szerint kettészakadt a hegycsúcs – írja az IFLScience. A megállapítást a sanghaji High Pressure Science and Technology Advanced Research Center kutatói publikálták a Matter and Radiation at Extremes című tudományos folyóiratban.

A becsapódás az észak-koreai határ közelében történt, nagyjából 1,6 kilométer széles krátert eredményezett, illetve azt, hogy a Pajcsifeng nevű hegycsúcsból lett egy elülső és egy hátsó névvel illetett.

Google CNES / Airbus Maxar Technologies Landsat / Copernicus Data SIO, NOAA, U.S. Navy, NGA, GEBCO

A Ming Csen és Ho-Kwang Mao által vezetett csapat akkor jött rá erre, amikor az égi köveknek nevezett homoksziklákat akarta megvizsgálni. A helyszínen talált kőzettöredékek homokkőből és gránitból vannak, amelyek mindegyike apró kvarcásványokat tartalmaz. A kvarc a hő és a nyomás hatására meghatározott módon deformálódhat, amelyek egy becsapódás bizonyítékaként szolgálhatnak.

A felfedezés azért is izgalmas, mert eddig Kínában nem sok becsapódás nyomát azonosították.

A szakértők szerint a kráterben lévő gránit 150–172 millió évvel ezelőtt keletkezhetett, nagyjából a jurakorban. A becsapódás pedig valamikor 49 ezer éve történhetett. A Live Science szerint ennek értelmében a 100 ezer évnél fiatalabb kráterek közül a most felfedezett a legnagyobb.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.