Tech hvg.hu 2023. május. 20. 10:03

Beszélgetnek egymással a gombák, és nem is akármiről

Japán kutatók kiderítették, hogy egy bizonyos gombafaj egyedei képesek kommunikálni egymással. Nem mindegy, hogy ekkor milyen a időjárás, és egyáltalán nem öncélú a „beszélgetésük”.

Hatalmas gyökérhálózatot növesztenek egyes ektomikorrhizás gombák, s ez a hálózat teszi lehetővé, hogy kommunikáljanak társaikkal – állítják japán kutatók. Bár már korábban is ismert volt ezeknek a micéliumhálózatoknak a létezése, azonban a tanulmányozásuk nehéz volt, és gyakran csak laboratóriumi tesztekre korlátozódik. Most viszont a tudósok terepvizsgálatot végeztek, és bizonyítékokat szereztek a gombák kommunikációjának folyamatáról – hivatkozik a BGR a Fungal Ecology folyóiratban részletezett kutatásra.

A kutatók kétszínű pénzecskegombák micéliumhálózatát vizsgálva arra jutottak: a gombák több információ átadására is képesek. Figyelmeztetnek a közeledő veszélyes rovarokra vagy betegségekre, valamint optimalizálják a gombacsoportok növekedését, lehetővé téve számukra, hogy egy olyan meghatározott terv szerint növekedjenek, amely segít nekik a legtöbb tápanyaghoz jutni.

David Genney

A kommunikáció tanulmányozása érdekében a csoport elektródákat rögzített hat gombához egy klaszterben. Ezután megmérték a gombák között áthaladó elektromos jeleket, és megállapították, hogy azok ingadoztak. Felfedezték, hogy a jelek csapadék után erősödtek, azaz a gombák intenzívebben kommunikálnak a friss eső után. Ugyancsak erősebbek voltak a jelek az egymáshoz közelebb lévő gombák között is.

A gombák, illetve a gombák kommunikációjának megértése igen fontos, mivel ezek a szervezetek kritikus szerepet játszanak a sok erdőt és fás területet irányító ökológiai rendszerekben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.