Az aszpartámra, a szacharinra, a szukralózra és a steviára is vonatkozik a bejelentés.
Arról már korábban írtunk, hogy egy kutatás megállapította, hogy a mesterséges édesítőszerek növelik a rák kialakulásának kockázatát. Azonban most már az Egészségügyi Világszervezet is óvva int attól, hogy a mesterséges édesítőszereket a testzsír szabályozására használjunk, ugyanis a hosszú távú használat nem hatékony, és egészségügyi kockázatokat jelenthet – írja a The New York Times.
Ahogy a WHO ajánlása írja, a cukor alternatívája a hosszútávú fogyasztás esetén se a gyerekeknél, se a felnőtteknél nem szolgálja a testzsír csökkentését, sőt, a folyamatos fogyasztás növelheti a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás kockázatát felnőtteknél.
A WHO ajánlása a cukorbetegeken kívül mindenkire vonatkozik,
néhány példa az aszpartám, a szacharin, a szukralóz és a stevia.
A mostani bejelentés ellentmond azoknak a korábbi tanulmányoknak, amelyek szerint ezek az édesítőszerek nem egészségesek, de nem is okoznak kárt.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.