Magyar és osztrák kutatók egérkísérletekkel bizonyították, hogy bizonyos mikroműanyagok képesek átjutni a vér-agy gáton.
Azt eddig is tudni lehetett már, hogy a mikroműanyag gyakorlatilag a világ minden pontjára eljutott. Különösen nagy koncentrációban található meg a sarkvidéki jégtáblák alatt növő algákon, de olyan helyre is eljutott már, ahol nem lenne szabad lennie.
Mindez azért is komoly probléma, mert az elfogyasztásával az emberi szervezetbe is bekerül. Hogy ennek hosszú távon milyen hatása lesz az egészségünkre, egyelőre nem tudni, ám úgy tűnik, egy igen komoly problémával biztosan számolnunk kell.
A Nanomaterials című tudományos lapban megjelent – a Debreceni Egyetem és a Bécsi Orvostudományi Egyetem kutatói által jegyzett – tanulmány szerint az egereken végzett kísérletek azt mutatják, hogy a lenyelt mikroműanyag könnyűszerrel képes átjutni a vér-agy gáton. Ehhez pedig a mérések alapján a lenyeléstől számított kétórás időtartamra van szükség – összegezte az eredményeket az IFLScience. Ezzel nemcsak az derült ki, hogy a vér-agy gát nem feltétlenül véd a mikroműanyagoktól, de az is, hogy az rendkívül gyorsan eljut az agyig.
60 perc alatt, apró mágneses „szivacsokkal" szűri ki a mikroműanyagot a vízből egy új fejlesztés
Az ausztrál RMIT Egyetem kutatói a mágnesesség segítségével gyűjtik össze a vízben lévő mikroműanyagot. Ez a megoldás gyorsabb, költséghatékonyabb és környezetkímélőbb is, mint az eddigi módszerek.
Lukas Kenner, a Bécsi Orvosi Egyetem kutatja úgy véli, hogy a mikroműanyagok növelik a súlyos betegségek kialakulásának kockázatát. „Az agyban a műanyag részecskék növelhetik a gyulladások, neurológiai rendellenességek vagy akár az idegrendszeri degeneratív betegségek, mint például az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát” – emelte ki a tudós.
Az ilyen részecskék az ivóvízzel – a műanyag palackokból –, valamint az élelmiszerek csomagolóanyagából kerülhetnek be az emberi szervezetbe. A becslések szerint évente 90 ezer műanyag részecske kerülhet egyetlen palackból a vízbe. Azt viszont eddig nem lehetett tudni, hogy ezek átjutnak-e a vér-agy gáton, mivel azon rengeteg kórokozó fennakad.
Először találtak boltokban vett tejben, sertéshúsban is mikroműanyagot
A vizsgált hús- és tejtermékek háromnegyedében ott volt az idegen anyag.
A kutatók szerint csak bizonyos méretű mikroműanyagok képesek átjutni ezen a védelmi rendszeren, vagyis egy bizonyos méretnél kisebbnek kell, hogy legyen a mikroműanyag. A számítógépes szimulációk segítségével egy új útvonalat is feltártak, ami segíti a mikroműanyag bejutását az agyba. A tudósok remélik, hogy ennek tanulmányozásával pontosabb képet kaphatnak a mikroműanyag egészségre gyakorolt hatásáról.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.