Egereken sikerrel tesztelték a Kínai Tudományos Akadémia kutatói a lactococcus lactis nevű baktérium egy különleges változatából nyert enzimet, ami úgy tűnik, nem csak a részegség, hanem a másnaposság tüneteit is képes enyhíteni.
Bár a másnaposságnak vannak népi „gyógymódjai” – például a forró húsleves, állítólag ez főleg a szombat esti bulik után, vasárnap délben működik –, a tudomány eddig hiába kereste az ellenszerét.
Lehet azonban, hogy a Kínai Tudományos Akadémia tudósok most közelebb kerültek a megoldáshoz: a Microbiology Spectrum folyóiratban közölt tanulmányuk egy olyan baktérium létrehozását mutatja be, ami egy, az alkohol gyorsabb lebontását segítő enzimet termel.
Mint ismert, annak érdekében, hogy a túlzott alkoholfogyasztás ne legyen súlyos kimenetelű, a máj az alkoholt kevésbé mérgező melléktermékekre bontja az alkohol-dehidrogenáz nevű enzimekkel.
Korábbi tanulmányok már rávilágítottak, hogy az ADH1B enzim rendelkezik egy olyan variánssal, ami különösen erősnek tűnik az alkohol lebontásában: ez az, ami az ázsiai és a polinéziai emberekben gyakrabban előfordul, ami magyarázhatja azt, hogy ők miért isznak átlagosan kevesebb alkoholt.
Miért keresik hiába a másnaposság ellenszerét? Tanácsok „bajba" jutottaknak
Nem lehet a részegség mindegyik kellemetlen tünetét orvosolni, és nem is biztos, hogy érdemes lenne ezzel megkönnyíteni a túlzott alkoholfogyasztást.
Bár génterápiával próbálkoztak már egereknél, hogy előállítsák ezt az enzimet, ez nem tűnik könnyen megvalósítható elképzelésnek az emberek esetében egyhamar: helyette a tanulmány kutatói genetikai úton létrehozták a lactococcus lactis nevű baktérium egy különleges változatát. Ezt a baktériumot különféle tejtermékek – például sajtok – készítéséhez is használják, de probiotikumként is ismert.
A csapat meg tudta erősíteni, hogy a baktérium ADH1B-t termelt, így azt egy, a gyomorsavnak ellenálló kapszulába töltötték. Kiszámolták azt is, hogy mekkora dózis szükséges ahhoz, hogy az az egerekben befolyásolja az alkohol lebontását.
A kísérlethez egy órával az alkoholfogyasztás előtt adtak a probiotikumból az egereknek, és kiderült: azon példányok esetében, melyek kaptak belőle, kevesebb alkohol jutott a véráramba. A részegség tünetei is enyhébbek voltak az esetükben, és gyorsabb volt a regenerációjuk is.
Szorong másnaposság közben? Nincs ezzel egyedül
A másnaposság nem tartozik a kellemes állapotok közé: a fejfájás, hányinger, szomjúság és fáradtság mellett sokan éreznek megmagyarázhatatlan szorongást is. Ez utóbbi jelenségre már külön szót is alkottak a kutatók.
Szintén jó hír lehet, hogy úgy tűnt, a máj kevésbé károsodott, mint normál esetben – ismert ugyanis, hogy az alkohol krónikus májproblémákhoz vezethet.
Mivel egyelőre még csak egereken végezték el a kísérleteket, további kutatások szükségesek arra, hogy mindez az emberek esetében is hatásos lehet-e. Az sincs kizárva, hogy ez a speciális probiotikum nem csak a másnaposság rövid távú megelőzésében lesz majd hasznos, hanem más területeken is – összegez a Gizmodo.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.