A brit Oxfordi Egyetem kutatói kilenc éven át követték nyomon az Egyesült Királyságban élő 110 497 ember egészségügyi adatait, és arra jutottak: amennyire csak lehet, kerülni kell az úgynevezett szabad cukrok fogyasztását.
Összefüggést találtak a brit Oxfordi Egyetem kutatói a szívbetegségek kialakulásának kockázata, valamint az úgynevezett szabad cukrok elfogyasztása között – számolt be róla az Interesting Engineering. Az erről szóló tanulmány a BMC Medicine-ben jelent meg.
Szabad cukroknak azokat az édesítőszereket nevezzük, amelyeket az ételekhez és italokhoz adunk hozzá – vagyis azok alapvetően nem tartalmazzák azt –, illetve természetes módon fordulnak elő a mézben vagy a gyümölcslevekben. Utóbbi esetében például akkor szabadul fel, amikor a gyümölcsből gyümölcslé lesz – ekkor szűnik meg azok rosttartalma is.
Az Oxfordi Egyetem kutatóinak célja az volt, hogy felmérjék az elfogyasztott szénhidrátok típusai és forrásai, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakorisága közötti kapcsolatot. Az eredmények azt mutatják, hogy a globális cukorfogyasztásra vonatkozó előírásokat a napi kalóriabevitel 5 százalékára kellene csökkenteni.
A kutatást összesen 110 497, az Egyesült Királyságban élő személy adatai alapján végezték el. A kilenc éven át tartó vizsgálat arra jutott, hogy
- szívbetegség és stroke együtt 4188,
- szívbetegség 3138,
- szélütés pedig 1124
embernél fordult elő.
9-36 százalékkal édesebbek az ételeink, italaink - és ebből baj lehet
Édesebbé vált az életünk, pontosabban ételeink és italaink változtak cukrosabbá az elmúlt évtizedben, és ez komoly egészségügyi problémákhoz vezethet - állapították meg az ausztrál Deakin Egyetem kutatói.
A csapat arra a következtetésre jutott, hogy a teljes szénhidrátbevitelnek nincs közvetlen kapcsolata a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására. Az adatokat tovább vizsgálva ugyanakkor azt találták, hogy cukros italokból, gyümölcslevekből és édességekből származó magasabb cukorbevitel a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedésével jár együtt.
Az eredmények megdöbbentőek: minden ötszázaléknyi pluszbevitel (a napi ajánláson túl) a szabad cukrokból hét százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét. Ezenkívül a csapat azt találta, hogy a szívbetegségek előfordulása hat százalékkal, míg a stroke kialakulásának kockázata tíz százalékkal növekedett.
A további kutatások azt is kimutatták, hogy a napi ajánlott mennyiségen felüli plusz 5 gramm rost elfogyasztása négy százalékkal csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Ez az eredmény azonban nem szignifikáns, ha a testtömeg-indexet (BMI) is figyelembe vesszük.
A kutatók azt javasolják, hogy a szabad cukrokat helyettesítsük például gyümölcs- és zöldségevéssel. Ekkor a rost bevitele is jótékony hatással lehet a szervezetünkre.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.