Tech hvg.hu 2022. december. 27. 12:03

Utolsó útjára száll fel a NASA repülő obszervatóriuma, de most sajnos végső nyughelyére indul

A túl drága, ehhez képest nem elég eredményes Sofia nevű teleszkópot eredetileg 20 évre tervezte a NASA, azonban csak 8 évet élhetett meg. Hamarosan elfoglalhatja végső nyughelyét, ahol kiállítási darab lesz.

Megtette az utolsó repülőútját a NASA repülő obszervatóriuma, a SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy), hogy elfoglalja végső nyughelyét a Pima Air & Space Museum nevű tudományos múzeumban, Tucsonban, Arizona államban – írta a Gizmodo.

Mint arról korábban hírt adtunk, a Sofia nevű teleszkóp drága volt, és eredménytelenül működött, ezért a NASA és a német German Aerospace Center űrügynökség úgy döntött, leállítják a működését. A géppel 2014 óta több száz repülést hajtottak végre, hogy a légkörben lévő vízrészecskék fölé emelkedve infravörös tartományban kémlelje az eget. Az évek során megmérte a galaxisok mágneses mezőit, vizet észlelt a Hold napsütötte részein, valamint kimutatta az univerzumban keletkezett első típusú iont, a hélium-hidridet.

A Sofia teleszkóp.
Carla Thomas / NASA

Költséges volt azonban: a NASA évente 85 millió dollárt, tehát több mint 30 milliárd forintot fordított az üzemeltetésére. A teleszkóp projektje szeptember 30-ig tartott.

A Simple Flying beszámolója szerint a Boeing 747-es gép az utolsó repülését december 13-án sikeresen teljesítette, és néhány utolsó simítást követően vontatják be a múzeumba, ahol bárki számára megtekinthető lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.