Tech hvg.hu 2022. december. 20. 12:03

Veszélyes nehézfémeket találtak néhány népszerű étcsokoládéban

Ólmot és kadmiumot is találtak egyes étcsokoládékban, ezek a nehézfémek pedig nem tesznek jót az egészségnek. Termékvisszahívásról és korlátozásról azonban szó sincsen.

Gyakran halljuk, hogy az étcsokoládé egészséges, és inkább azt kéne fogyasztanunk. Ezt az állítást árnyékolja be némileg a Consumer Reports nevű fogyasztóvédelmi szervezet legújabb, 28 különféle étcsokoládét vizsgáló tesztje, mely arra az eredményre jutott, hogy különböző nehézfémek – például ólom – lehetnek az étcsokoládékban.

A szervezet jelentése úgy találta, a 28 termékből 5 kivételével mind tartalmazott szennyező anyagokat olyan mennyiségben, hogy napi egy adag (körülbelül 30 gramm) elfogyasztása már átlépi a felnőttek esetében biztonságosnak tekintett határértéket.

Az Insider szerint a teszten a Tony's, a Hershey's, a Hu és a Lindt csokoládéjában találtak viszonylag magas ólomszintet.

Az ólomnak való kitettség számos problémát okozhat, például kognitív károsodást, kiváltképp gyerekeknél fejlődési zavarokhoz és alacsonyabb IQ-szintethez vezethet. Felnőttek esetében reprodukciós problémákat, magas vérnyomást és neurológiai zavarokat okozhat.

A kadmium magas szintje egyebek mellett a Lindt, a Dove és a Beyond Good termékeiben volt tetten érhető. Ez az anyag a CDC szerint rákkeltő lehet, és a hosszú távú kitettség veseproblémákhoz és törékeny csontokhoz vezethet.

A Trader Joe's egyik táblacsokija ólomból és kadmiumból is magas értéket mutatott.

A kutatók elmondták, az étcsokoládé azért is tartalmazhat több nehézfémet mint a tejcsokik, mert több kakaó van bennük. Az alapanyagul szolgáló kakaóbab a termőföldből és a betakarítás után is szennyeződhet. A nehézfémek veszélye, hogy az idő múlásával felhalmozódnak a szervezetünkben, és egészségügyi problémákat okozhatnak, mivel ezek a kis mennyiségek összeadódnak.

A Consumer Reports azonban hangsúlyozta, a tesztelés során megállapított szintek semmilyen törvényt nem sértenek, mivel nincs szövetségi korlátozás az ólom és a kadmium kapcsán a legtöbb élelmiszernél.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.