A kutatók szerint a lactobacillus, azaz a tejsavbaktérium állhat a diéta utáni visszahízás mögött, de jó hír, hogy magas fehérjetartalmú étrenddel meg lehet fékezni a hatását.
A fogyókúrák eredményeit gyakran árnyékolják be az abbahagyása után visszaszaladó kilogrammok. A Sanghaji Táplálkozástudományi Intézet és a Kínai Tudományos Akadémia Nature Metabolism folyóiratban megjelent tanulmánya most rávilágíthat arra, hogy mi is okozza ezt.
A két intézmény tudósai 10 egeret fogtak eltérő diétákra, és megállapították, hogy a lactobacillus baktérium különböző fajai, és ezek metabolitjai (az anyagcsere során keletkező köztes és végtermékek) megnövekedtek az egerek bélrendszerében, miután a böjtjük véget ért, és visszatértek egy kevésbé korlátozott étrendre.
Ezek a mikroorganizmusokban végbement változások elősegíthették, hogy a bélszövetek több zsírt szívjanak fel.
Jó eséllyel ugyanez történik az emberek bélrendszerében is. Az időszakos böjt vagy a kalóriabevitel szabályozása arra buzdítja a beleket, hogy növeljék a zsírkivonó képességeiket az általunk elfogyasztott ételekből, ezáltal pedig nagyobb valószínűséggel nő a tömegünk, ha újra visszatérünk a régi táplálkozási szokásainkhoz – írta a Science Alert.
Van azonban egy jó hír is: a kutatók egy lehetséges módszert is találtak arra, hogy hogyan állíthatjuk meg ezt a fogyókúra utáni kellemetlenséget. Az egereken végzett kísérletek során megállapították, hogy a magas fehérjetartalmú étrend korlátozza a lactobacillus növekedését, ami így megakadályozza a zsírmennyiség felgyülemlését.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.