Tech MTI 2022. december. 15. 08:23

Szivárgás miatt kellett lefújni az űrsétát a Nemzetközi Űrállomáson

A NASA szerint nem voltak veszélyben az űrhajósok.

Szivárgás miatt az amerikai űrkutatási hivatal és az orosz űrügynökség lemondta két orosz űrhajós űrsétáját a Nemzetközi Űrállomás körül.

Szerdán késő este Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin éppen kiszállni készült az űrállomásból (ISS), amikor észrevette, hogy egy csatolt űrkapszulából hűtőfolyadék szivárog. A NASA Johnson Űrközponjta szerint sem a két orosz, sem az ISS többi asztronautája nem volt veszélyben. A Prokopjev és Petelin a védőöltözetét nyomásmentesítette, amikor az élőben közvetítő kamera monitorján megjelent a szivárgás képe.

Az orosz űrhajósoknak már másodszor kellett lemondaniuk az űrsétát. Először november 25-én szerettek volna egy radiátort átvinni az ISS egyik moduljából a másikba. akkor az orosz gyártmányú Orlan űrruha hűtőszivattyúival akadt gond.

Szerda éjjel a földi szakemberek azt látták az élő videóközvetítésen, hogy a Prokopjevet, Petelint, valamint az amerikai Frank Rubiót az űrállomásra szállító Szojuz MS-22 kapszulából folyadék és részecskék áramlanak, miközben nyomáscsökkenést is észleltek. A szivárgás órák múlva sem maradt abba.

Az űrsétára készülő két asztronauta viszaállította a zsilip légnyomását, levette a szkafanderét és visszatért az ISS-re – közölte a NASA.

Az orosz és az amerikai űrhivatal azt tervezi, hogy kivizsgálja, milyen hatása lehetett a szivárgásnak a Szojuzra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.