Tech hvg.hu 2022. december. 13. 11:03

Lényegesen több ember hal meg extrém hideg napokon szívbetegségben, mint általában

Kiugró többlethalálozás látható a különösen meleg vagy hideg napokon a szívelégtelenséggel küzdők esetében, mutat rá egy új kutatás, melynek során több millió adatot vizsgáltak 40 éves időtávban.

Szív- és érrendszeri halálozások millióinak elemzéséből kiderült: a szélsőségesen hideg vagy meleg napokon több ember hal meg szívbetegségben.

Az American Heart Association (AHA) folyóiratában, a Circulationben publikált kutatás során több mint 32 millió, szív- és érrendszeri halálesetet vizsgáltak, 27 ország több száz városából, 1979 és 2019 között.

A kutatók arra jutottak, hogy 1000 szív- és érrendszeri halálesetre vetítve a különösen meleg napokon 2,2, míg a szélsőségesen hideg napokon további 9,1 haláleset volt a „normál” hőmérsékletű napokhoz viszonyítva.

A szélsőséges időjárás miatti szív- és érrendszeri halálozások száma a szívelégtelenségben szenvedőknél volt a legmagasabb: a meleg napokon további 2,6, míg a hidegeken 12,8 halálozás.

Haitham Khraishah, a tanulmány társszerzője elmondta: „100-ból 1 szív- és érrendszeri halálozás a szélsőséges hőmérsékletű napoknak tudható be, és a hőmérséklet hatásai a szívelégtelenségben szenvedőknél hangsúlyosabbak”.

Hozzátette: „Ugyan az okát nem ismerjük, de ezt valószínűleg a szívelégtelenség mint betegség progresszív természete magyarázza, ami a betegeket még érzékenyebbé teszi a hőmérsékleti hatásokra”.

Az AHA arra figyelmeztetett, hogy a 26 Celsius-fok feletti hőmérséklet már megterhelő lehet a szívnek, és veszélybe sodorhatja a kardiovaszkuláris betegséggel élő embereket – foglalta össze az Euronews. Az elővigyázatosság külünösen fontos az idősek és a magas vérnyomással küzdők számára, valamint azok esetében, akik korábban szélütést vagy szívproblémát éltek át.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?