Tech hvg.hu 2022. október. 10. 09:47

Depressziósak lehetnek a vegetáriánusok, több okot is találtak a kutatók

A kutatók szerint nem a táplálékbevitel miatt több a depressziós a vegetáriánusok körében, mint a húsevőkében.

Egy új, a Journal of Affective Disorders című tudományos lapban megjelent kutatási eredmény szerint a vegetáriánusok körülbelül kétszer annyi depressziós epizódban szenvednek, mint azok, akik húst fogyasztanak. A brazil felmérési adatokon alapuló tanulmány egybecseng a korábbi, a témában végzett kutatások eredményével. Ezek szintén azt mutatták ki, hogy azok, akik nem esznek húst, nagyobb eséllyel lesznek depressziósak, mint azok, akik igen – foglalta össze az eredményeket az IFLScience.

A mostani tanulmány azonban azt is sugallja, hogy ez a kapcsolat független a táplálékbeviteltől.

A kutatók számos táplálkozási tényezőt vettek figyelembe, például a kalóriabevitelt, a fehérjebevitelt, a mikrotápanyag-bevitelt, valamint az élelmiszer feldolgozottságának szintjét is.

Egy kutatás szerint már attól is sokkal jobb lehet a hangulatunk, ha változtatunk az étkezés idején

Azok, akik éjszaka is dolgoznak és esznek, könnyebben lehetnek depressziósak. Ha azonban legalább az utóbbin változtatnak egy kicsit, az pozitívan hathat a mentális egészségükre.

Ezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a vegetáriánusok depresszióját nem az étrendjük tápanyagtartalma okozza.

A kutatók szerint elképzelhető, hogy a depressziós emberek válnak vegetáriánussá, nem pedig fordítva. A depresszió tünetei közé tartozhat például az is, ha valakinek negatív gondolatai jelennek meg, valamint bűntudata van. Elképzelhető, hogy ezek az emberek hajlamosak az átlagosnál is jobban rágódni az állatok szenvedésén, és bűnösnek érzik magukat abban, hogy ők is hozzátartoznak a kereslethez.

A dolgot bonyolítja, hogy nem feltétlenül tévednek, az állatokkal ugyanis valóban kegyetlenül bánhatnak, amit az olcsó hús iránti fogyasztói kereslet csak fokoz.

Hány húsmentes tétel kell az étlapra, hogy inkább vegán ételt válasszunk?

Miután a hús- és tejipar felelős a mezőgazdasági üvegházhatásúgáz-kibocsátás 15-20 százalékáért, evidenciának tűnik, hogy nem csupán az egészségre, hanem a környezetre is jó hatással lehet a növényi alapú táplálkozás. De hogyan vehetők rá a húsimádók, hogy változtassanak preferenciájukon?

Emellett az sem kizárt, hogy a depressziót inkább az okozza, hogy egy vegetáriánus embert könnyen kiközösíthetnek az elvei miatt.

A kutatók szerint emellett azt sem szabad elvetni, hogy egyik sincs hatással a másikra: ehelyett a depresszió és a vegetarianizmus is egy harmadik tényezőhöz kapcsolódhat. Hogy ez mi lehet, annak felderítéséhez további kutatásokra lesz szükség.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.