Tech hvg.hu 2022. október. 07. 08:03

Itt van Bill Gatesék és a Samsung újfajta WC-je: hamuvá alakítja a végterméket

Elkészült annak az illemhelynek a prototípusa, ami a szakértők szerint minden korábbinál higiénikusabb működést tesz lehetővé. Az ötlet alapja Bill Gates alapítványától származik.

A világ sok szegény országában küzdenek azzal, hogyan kezeljék, illetve vezessék el a szennyvizet, ami az emberek életminősége miatt (is) kritikus fontosságú. Általa ugyanis rengeteg betegséget lehet megelőzni, még olyanokat is, amik a fejlődő országokban évente több tízezer ember halálát okozzák.

A probléma enyhítése érdekében a Bill és Melinda Gates Alapítvány egy kihívást hirdetett meg, aminek a célja fejlett, de mégis egyszerűen és higiénikusan működő illemhelyek tervezése volt. Néhány héttel ezelőtt derült csak ki, hogy a felhívásra a Samsung is reagált – és rögtön utána munkába is fogott.

A dél-koreai gyártó egy minden kritériumnak megfelelő fajanszt tervezett. Fontos volt ugyanis, hogy az eszköz ne igényeljen kiépített csatorna- vagy vízvezeték-hálózatot, és kevés elektromos áram mellett is működőképes legyen. Az eredmény ez lett:

Samsung

Az illemhely a cég közleménye szerint két tisztítási rendszert ötvözve működik:

  • a szilárd anyagokat minden esetben dehidratálja és kiszárítja, majd pedig hamuvá alakítja;
  • ha folyékony dolgok kerülnek bele, az azokban lévő kórokozókat biológiai tisztításnak veti alá.

A Samsung szerint az eljárás alkalmas rá, hogy a környezetbe ne kerüljön ki veszélyes anyag, emellett – folytatódik a közlemény – a rendszer a működéséhez szükséges víz száz százalékát újrahasznosítja.

A Samsung most partnereket keres az alapítvány segítségével, hogy megkezdődhessen az illemhely tömeggyártása.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.