Tech hvg.hu 2022. szeptember. 12. 19:25

Tudósok szerint a Föld mélye valóságos gyémántgyárként működhet

Laboratóriumi kísérletek alapján bizonyos anyagokból, amik a földköpeny és a mag környékén is előfordulnak, gyémánt keletkezhet.

A Föld már hosszú ideje az emberiség otthona, a talaj mélyén zajló folyamatokról azonban még nem tudunk mindent. Ezért is kezdett vizsgálatokba kutatók egy csoportja, a munka pedig nem volt hiábavaló: úgy tartják, hogy a bolygónk mélyebb részein úgy jönnek létre a gyémántok, mintha csak kötelező lenne.

Az elmélet alapját egy érdekes laboratóriumi kísérlet adja: e szerint a vas, a szén és a víz kombinációja gyémántot eredményezhet – feltéve, ha az anyagokat extrém hőmérséklet és nyomás éri. Ezek viszont mind olyan jellemzők, amik a Föld magja és a köpenye közötti határon is megtalálhatók – az említett anyagokkal együtt.

A földrengésekkel kapcsolatos korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a kéregből származó anyagok behatolhatnak az úgynevezett mag-köpeny határig, ami körülbelül 3000 kilométerrel a felszín alatt található – írta erről a Space.com. A portál szerint a folyamat igazi érdekessége az anyagok által kiváltott kémiai reakció, ami végeredményben a gyémánt létrejöttéhez is vezethet.

A kutatók, hogy teszteljék az elméletet, a mag-köpeny határhoz hasonló körülményeket szimuláltak. A mintákat ezután összenyomták, majd közel 4 ezer Celsius-fokra hevítették. A kísérlet végén gyémántdarabkákat mutattak ki. Szerintük, ha mindez a Föld mélyén is hasonlóképp zajlik, akkor ott is gyémántoknak kell keletkezniük.

Ezek az ásványok viszont nem hasonlítanak az ékszekrekben is megtalálhatókra, mivel a legtöbb gyémánt néhány száz kilométer mélyen alakul ki, nem pedig néhány ezer kilométer mélyen.

A kutatók szerint lehetséges, hogy a fent vázolt folyamatok már évmilliárdok óta zajlanak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?