Tech MTI 2022. augusztus. 23. 13:03

Baj alakul Svájcban: már felükre olvadtak a gleccserek, ráadásul gyorsul a jégfogyás

Az 1930-as évek eleje óta Svájc 1400 gleccsere már a felére olvadt, és a jég olvadása a globális felmelegedés közepette gyorsul – erről számolt be egy hétfőn közzétett új tanulmány.

Az Alpok gleccsereinek mintegy fele található Svájcban. A kutatók megállapították, hogy ezekben a jég mennyisége 1931 és 2016 között a felére csökkent. Azóta pedig

mindössze hat év alatt a gleccserek mérete további 12 százalékkal zsugorodott.

A svájci műszaki egyetem, az ETH Zurich és a svájci Szövetségi Erdészeti, Hó- és Tájkutatási Intézet az eredményekhez részben a gleccsereken 1931 óta bekövetkezett domborzati változások elemzésével jutott.

Daniel Farinotti, a The Cryosphere című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője kiemelte, hogy a gleccserolvadás felgyorsulásának mértékét azért fontos konkrétan meghatározni, mert abból le lehet szűrni, hogy a gleccserek hogyan reagálnak az éghajlatváltozásra.

A kutatók a tanulmány elkészítésében helyszíni mérésekre, légi felvételekre és a hegycsúcsokról készült fotókra, köztük a két világháború között készült mintegy 22 ezer felvételre támaszkodtak.

Az elemzés szerint a gleccserek visszahúzódása nem egyforma ütemben zajlott. Az olvadás sebességét befolyásolta a tengerszint feletti magasság, a gleccsereken lévő törmelék mennyisége és a gleccser alsó végének, az úgynevezett „orrának” lapossága.

A tanulmány szerint két időszakban, az 1920-as és az 1980-as években a gleccserek tömegében szórványos növekedés is megfigyelhető volt, de ezt is beárnyékolta az olvadás általános tendenciája.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?