Jóból is megárt a sok, és nincs ez másképp a valóban egészséges halfogyasztással sem. Amerikai kutatók ugyanis kapcsolatot találtak a túlzásba vitt halevés (a tonhal és a nem sült hal) és a bőrdaganat előfordulása között.
Kevés benne a koleszterin, viszont bővelkedik az emberi szervezet számára fontos ásványi anyagokban – nem véletlen, hogy többféle, egészségnek tartott étrendben elterjedten használják a halat. Viszont még a halevésből is megárthat a túlzás, legalábbis erre következtettek a Brown Egyetem kutatói. Egy hosszú távú, közel félmillió ember bevonásával végzett vizsgálat vezetett erre a meglepő eredményre.
A szakemberek egy széles körben, 1995 és 1996 között toborzott résztvevőkkel végzett tanulmány adatait használták fel, és 15 és fél évig követték őket nyomon. Adataikat összevetették állami egészségügyi regiszterekkel, és megállapították, hogy a melanoma kockázata 22 százalékkal magasabb volt azoknál, akik naponta körülbelül 43 gramm halat (nagyjából fél tonhalkonzervet) ettek, mint a napi 3 grammot fogyasztóknál – írja a Science Alert. Ráadásul ez a kapcsolat lineárisnak bizonyult, ami azt jelenti, hogy az elfogyasztott tonhal, valamint a nem sült hal mennyisége, növelte a rák előfordulásának valószínűségét. Eközben a sült hal, amelyet soha nem vádoltak azzal, hogy túlzottan egészséges volna, a rosszindulatú melanoma kicsi, bár nem szignifikánsan alacsonyabb kockázatával járt.
Fontos dolog derült ki a reggeliről
Kétszer annyi kalóriát égethet el, ezzel megelőzheti az elhízást és a magas vércukorszintet az, aki nagy vacsora helyett reggelire eszik többet - derítették ki német kutatók.
Azt persze a kutatók is hangsúlyozzák, hogy az eredmények kohorsz, azaz megfigyelésen alapuló vizsgálatból származnak, így nem utalnak ok-okozati kapcsolatra, viszont annyira erős az összefüggés, hogy nem hagyható figyelmen kívül, és további vizsgálatokra van szükség. Figyelembe kell például venni a halakban előforduló szennyezés szerepét, ugyanis a környezetünkben előforduló rákkeltő anyagok felhalmozódhatnak a halakban.
Ettől függetlenül ezek az eredmények semmilyen módon nem jelentik azt, hogy ne a napsugárzás volna a melanoma kialakulásának legnagyobb kockázati tényezője.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.