Tech hvg.hu 2022. június. 03. 14:13

Sötétség délben: felújított fotókon látszik, milyen volt az 1952-es nagy londoni szmog

1952-ben a londoni nagy szmog több ezer ember életét követelte, és legalább 100 ezren megbetegedtek tőle.

Bár London már évszázadok óta küzd a légszennyezéssel, az eddigi legsúlyosabbra 1952 decemberében került sor. December 5-e és 9-e között egy anticiklon miatt gyakorlatilag leállt a légmozgás a Brit-szigetek felett, így a főként a szén égetéséből származó anyagok azonnal felszaporodtak a levegőben.

A jelenségnek több ezer halálos aldozata lett, és legalább 100 ezer ember betegedett meg miatta – de a tudósok szerint az sem elképzelhetetlen, hogy ennél is többen.

A szmogról készültek fotók, amiket most a Twitteren BabelColour néven futó Stuart Humphryes dolgozott át, és tette őket színessé. Ezeken jól látni, milyen alacsony volt a látótávolság.

Hogy miért volt ilyen sűrű a szmog, arra az Egyesült Királyság meteorológiai hivatala is megadta a választ. A szakemberek szerint a fentebb említett időszak rendkívül hideg volt, és az emberek szénnel fűtöttek. Csakhogy az anticiklon miatt az így keletkező szmog nem tudott a magasba emelkedni. Naponta nagyjából 1000 tonna füstrészecske, 2000 tonna szén-dioxid, 140 tonna sósav és 14 tonna fluorvegyület keletkezett. Emellett 370 tonna kén-dioxid alakult át 800 tonna kénsavvá, ez pedig mind a levegőben keringett – írja az IFLScience.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.