Kanadai kutatók közel 9000 gyerek étkezési szokásairól gyűjtötték össze a több mint egy évtizedet átfogó adatokat, hogy megvizsgálják a vegetáriánus étrend hatását.
Általában egészséges táplálkozási mintaként ismerik el a növényi alapú étrend követését (a gyümölcsök, rostok, teljes kiőrlésű gabonák, csökkent telített zsírok miatt), viszont korábban csak kevesen foglalkoztak az ilyesfajta étrend gyerekkori növekedésre, fejlődésre gyakorolt hatásával.
Torontói szakemberek 8907, hathónapos és nyolcéves kor közötti gyerekek, 2008 és 2019 között felvett adatait tekintették át. A résztvevőket vegetáriánus (húst egyáltalán nem fogyasztó) és nem vegetáriánus csoportba sorolták. Azt találták, hogy a vegetáriánus étrendet követő gyerekek átlagos testmagassága, vas-, D-vitamin- és koleszterinszintje hasonló volt a húst fogyasztókéhoz, viszont az esetükben majdnem kétszer nagyobb volt az esélye annak, hogy kevesebb lesz a súlyuk a kívánatosnál. Túlsúllyal vagy elhízással való összefüggésre nem találtak bizonyítékokat.
Az alultápláltság annak a jele lehet, hogy a gyermek étrendjének a minősége nem elégíti ki a normális növekedéshez kellő tápanyag-szükségletet. Éppen ezért, a vegetáriánus étrendet fogyasztó gyermekek esetében fontos lenne olyan egészségügyi szolgáltatóhoz fordulni, akik nyomon tudják követni a növekedést, és útmutatást tudnak adni a táplálkozáshoz. A csecsemő- és gyerekkori vegetáriánus étrendre vonatkozó nemzetközi irányelvek eltérő ajánlásokat tartalmaznak, és a korábbi tanulmányok, amelyek az ilyen étrend és a gyerekkori növekedés és táplálkozás közötti kapcsolatot értékelték, ellentmondó eredményeket hoztak – mutat rá a Science Daily.
Azért a mostani kutatásnak is voltak korlátai. A kutatók nem értékelték a vegetáriánus étrend minőségét. Az ilyesfajta étkezésnek ugyanis számos formája van, és fontos szerepe lehet az egyéni étrend minőségének. A tanulmány szerzői szerint további kutatásokra van szükség a gyerekkori vegetáriánus étrend minőségével kapcsolatban, illetve meg kell nézni azon gyerekek növekedési eredményeit is, akiknek az étrendjéből nemcsak a húst zárják ki, hanem valamennyi állati eredetű terméket, így például a tejtermékeket, a tojást és a mézet is.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.