Tech hvg.hu 2022. április. 08. 10:33

Egy robotkutya kiabál Sanghaj utcáin – videó

Egy pandémia idején nagyon fontos betartani a higiénés szokásokat. A koronavírus miatt ismét zár alá került Sanghajban a legmodernebb módon emlékeztetik ezekre a lakosságot.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

A koronavírus új, BA.2-es változata miatt újra járványgócok alakultak ki Sanghajban, ami arra késztette a hatóságokat, hogy karantén alá helyezzék a kínai metropolisz egyes részeit. Ez azonban csak egy, a rengeteg intézkedés közül, amiket a járványhelyzet csillapítása miatt léptettek életbe.

A The Times mutatta be például azt a robotkutyát, amit a város Jiading nevű kerületében filmeztek le. (A videó eredetileg egy olyan felületen jelent meg, ami az államhoz kötődik.) A kutya a Boston Dynamics-féle Spothoz hasonló, és egy hangszórót erősítettek a hátára. Ebből pedig különféle utasítások hangzottak el.

Olyanok, mint, hogy a kézmosás és a maszkhordás jelentősen csökkenti a vírus átadásának kockázatát.

A kutyát nem irányította senki, legalábbis a közelből nem. Magától közlekedett, miközben folyamatosan információkkal látta el a lakosságot. Azt egyébként nem tudni, hogy miért épp kutyát vetettek be a feladatra, de tippek azért vannak: a hasonló műszerek már elég fejlettek ahhoz, hogy ilyen feladatokat is rájuk bízzanak.

Egyes jelentések szerint a kínai hatóság drónokat is használ, hogy hazazavarja az utcán tartózkodókat. Sanghajban most ugyanis csak indokolt esetben szabad elhagyni az otthonokat, aki pedig szabályt vét, azt megbüntetik. A drón ez esetben azt figyeli, hol vannak nagyobb tömörülések, így a hatóság távolabbról is láthatja, hova kell kiszállni.

Kína legnépesebb városa a járvány kitörése, vagyis 2020 januárja óta nem tapasztalt vírushelyzettel küzd. A hivatalos beszámolók szerint a hét elején országszerte 13 ezer új fertőzöttet jelentettek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.