Tech hvg.hu 2022. március. 03. 10:03

Az orosz–ukrán háború áldozatává válhat egy fontos Mars-küldetés is

Az orosz–ukrán háború miatt vajmi kevés az esélye, hogy az így is csúszásban lévő, európai-orosz koordinálású ExoMars-küldetés megvalósuljon idén – legalábbis ez most az Európai Űrügynökség (ESA) álláspontja.

Háború Ukrajnában
Friss cikkek a témában

Az Ukrajnát lerohanó Oroszországot már több cég és szervezet szankcionálta, de a válaszlépéseknek még koránt sincs vége: az Európai Űrügynökség (ESA) minap tartott értékelőjén felmerült, hogy elhalasztják az ExoMars nevű Mars-missziót – írta a Gizmodo. A küldetés keretében egy újabb rovert juttatnának a vörös bolygóra, orosz és európai közreműködéssel, de az Ukrajnában kitört háború miatt ennek megvalósítása egyre esélytelenebb.

A küldetésnek idén ősszel kellene indulnia, hogy a 2023-as landolás összejöhessen, ám az ESA illetékesei szerint az sem valószínű, hogy a projektet idén végrehajtják. A szervezet hangsúlyozta: minden, a tagállamok által meghatározott szankciót figyelembe vesznek, és ezek alapján hozzák meg döntéseiket.

Az ExoMars indítását hivatalosan 2020 nyarára tervezték, de a közben felmerült technikai gondok, majd pedig a koronavírus okozta világjárvány lehetetlenné tette ezt. A projektet ezután halasztották 2022 nyarára, de az Ukrajnában zajló tragikus események miatt most már ez az időpont sem tűnik tarthatónak.

A misszióban nagy szerep hárul az oroszokra, hiszen ők biztosítanák a felbocsátáshoz szükséges rakétát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.