Tech hvg.hu 2022. február. 06. 19:36

Sok előnye lehet a D-vitamin szedésének, de nem árt vele vigyázni – mondja a háziorvos

A D-vitamin a vastagbéldaganat megelőzésében is segíthet.

A D-vitamin nemcsak az immunrendszer működését segíti elő, hanem a csontok, izmok, különösen a szívizomzat helyes működésében is szerepet játszik – mondta a vasárnap esti RTL Híradóban Késmárky András háziorvos. A szakember nagyobb dózist ajánlott azoknak, akik már elkapták a koronavírust.

Kétszer 3000 egységet szoktam javasolni a betegeimnek”

– mondta.

A D-vitamin nem csak a koronavírus fertőzés idején támogatja az immunrendszert, a betegség megelőzésében is hatékony. Mivel fehérvérsejt-serkentő hatása van, hatalmas a szerepe a fertőzés megelőzésében.

Kesmárky András hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a D-vitamin zsírban oldódó vitaminként felhalmozódhat a szervezetben, ami így túlterhelést okozhat.

Szoktam javasolni a betegeimnek, hogy a laborvizsgálatokban ajánlott megnézni a D-vitamin szintet”.

A csatorna felidézte azt az újabb izraeli kutatást is, amely szerint 14-szer nagyobb eséllyel alakulnak ki komoly tünetek azoknál a koronavírus-fertőzötteknél, akiknek alacsony a D-vitamin szintjük. A tanulmány szerzője szerint akkor lehet igazán hatásos a D-vitamin, ha már a megfertőződés előtt megfelelő mennyiségben van jelen a szervezetben.

Kevesen tudják, hogy a vitamin a vastagbéldaganat megelőzésében is hatékony lehet, emellett a csontritkulás kezelésében is aktív szerepe van a D-vitaminnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.