Tech hvg.hu 2022. január. 18. 15:03

Étkezési zavart okozhat a koronavírus-fertőzés a gyerekeknél

Az angliai szakemberek szerint a parosmia nevű állapot miatt a gyerekek szaglása hibássá válik, ami miatt az ételektől is megundorodhatnak.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

A Kelet-Angliai Egyetem (University of East Anglia, UEA) kutatói szerint a koronavírus-járvány miatt egyre több gyereknél jelentkezik étkezési zavar. Mindez a parosmia néven ismert állapot miatt van, amikor a beteg furcsa, gyakran kellemetlen szagtévesztést, szaglásvesztést tapasztal. Számukra például a csokoládé illata helyett benzin, a citromé helyett pedig rothadó káposzta szaga érződik – írja a SkyNews.

Az egyetem által vezetett kutatás alapján úgy tűnik, mindez étkezési zavart okozhat a gyerekeknél, akiknek különösen nehézzé válik olyan ételek elfogyasztása, amiket korábban szerettek.

„Ha egy gyerek tünetei csak enyhe megfázásra utalnak, akkor is gyanakodjunk a koronavírusra"

Mivel az őszi és téli időszakban a nátha és most a Covid is nagyon gyakori, fontos, hogy a szülők pontosan tudják, mi a tennivaló - hívja fel a figyelmet közleményében a K&H, amely gyógyvarázs programjának keretében szakértőt szólaltatott meg arról, mi az első lépés, ha ezek tüneteit észleljük a gyerekünkön.

Carl Philpott, az UEA kutatója szerint ennek következményeként a szükségesnél jóval kevesebb ételt fogyasztanak. „A parosmia miatt jóval kevesebb szaglóreceptor működik, mint rendesen, emiatt pedig az illatokat sem tudja úgy érezni az ember, mint egyébként” – magyarázta a lapnak Philpott. A szakember szerint az Egyesült Királyságban 250 ezer ember szenved a Covid–19-fertőzés miatt parosmiától, ám miután az újabb járványhullámban az iskolások is megbetegszenek, egyre több gyereknél tapasztalnak hasonlót az orvosok.

A koronavírusos gyerekek átlagosan 6 nap után meggyógyulnak

A Covid-19 tüneteitől hosszú távon szenvedő gyerekek száma nagyon alacsony egy új kutatás szerint.

Duncan Boak, a Fifth Sense nevű nonprofit szervezet elnöke úgy nyilatkozott: pályafutása során először találkozik parosmiától szenvedő gyerekekkel.

A lap a 11 éves Malisse Kafi példáját említi, aki 2021 szeptemberében esett át a koronavírus-fertőzésen, ám azóta is nehezére esik enni. Édesanyja szerint arra panaszkodott, hogy mindennek olyan íze van, mint a záptojásnak. Novemberben már kórházba kellett szállítani, mert 2 kilogrammot fogyott és a kiszáradás fenyegette.

Philpott azt tanácsolja a szülőknek, hogy vezessenek naplót arról, milyen ételeket tud elfogyasztani a gyermekük, és próbálják rávenni őket arra, hogy kevésbé intenzív ízű-illatú ételeket egyenek, például tésztát vagy banánt. Emellett a vaníliás, vagy az ízmentes fehérjeturmixok segíthetnek nekik, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét vigyenek be a szervezetükbe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.