Tech MTI / hvg.hu 2022. január. 10. 13:06

Páratlan lelet: tízméteres halgyík maradványára bukkantak egy víztározóban

A területet 200 millió évvel ezelőtt óceán borította. A Nagy-Britanniában talált őshüllő remek állapotban maradt fenn.

Tíz méter hosszú tengeri őshüllő, egy ichtioszaurusz (halgyík) megkövült maradványait fedezték fel brit paleontológusok Leicester közelében, egy víztározóban. Mint az ásatáson dolgozó Joe Davis a BBC Newsnak elmondta: ez a legnagyobb ichtioszaurusz-maradvány, amelyet eddig Nagy-Britanniában találtak.

Az ichtioszauruszok a tengerben élő, melegvérű, tüdővel lélegző ragadozók voltak. Akár 25 méter hosszúra is megnőhettek. Feltehetően 250 millió évvel ezelőtt jelentek meg, és 90 millió évvel ezelőtt tűntek el a Földről.

Dean Lomax, a Manchesteri Egyetem paleontológusa, aki részt vett a tavaly februári feltárásban, a brit paleontológiatörténet egyik legnagyobb felfedezéseként értékelte a leletet, amely kivételesen jó állapotban maradt fenn. Mint mondta: általában a dorseti vagy yorkshire-i partvidéken találnak ilyen ősi tengeriragadozó-maradványokat, a szárazföld belsejében nagyon ritka az ilyen lelet.

Rutland, ahol a maradványokat felfedezték, több mint 50 kilométerre fekszik a tengerparttól, de 200 millió évvel ezelőtt ezt a területet is sekély óceán borította.

Az ichtioszaurusz maradványait 2021 nyarán, amikor a víztározó vízszintje leapadt, óvatosan emelték ki a sáros talajból, különösen a hatalmas koponyára ügyeltek. A rutlandi víztározót kezelő Anglia Water most finanszírozást keres, hogy az ichtioszaurusz a területen maradhasson, és a nagyközönség is láthassa. A felfedezésről szóló dokumentumfilmet kedden mutatják be a BBC Two műsorában.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?