Tech MTI 2021. december. 04. 14:03

Mit értek el a magyarok az űrben? Ezt mutatja be egy új könyv

A magyar űrkutatás és űrtevékenység több évtizedes múltját és jelenét mutatja be a Magyarország és a világűr című kötet, amely több mint hetven szakértő anyaga alapján készült.

„Ha ma lekapcsolnánk a világűrben működő berendezéseket, a világgazdaság és társadalmaink összeomlanának. A kommunikáció, a navigáció, a meteorológia, a földmegfigyelés elképzelhetetlen űrtevékenység nélkül. Az űreszközök mára a kritikus infrastruktúra részét képezik, ezért védelmük kiemelten fontos feladat. Az emberiség erőteljesen fokozni fogja űrtevékenységét az elkövetkező évtizedekben is. A cél az, hogy ebben a folyamatban Magyarország továbbra is érdemben vállaljon szerepet, ahogy tette ezt az űrkutatás hajnala óta” – írja Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a frissen megjelent kiadvány fülszövegében.

MCC Press

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) támogatásával megjelent kötet közel három évig készült Simon Tamás főszerkesztő vezetésével. Alkotóinak célja naprakészen bemutatni a világűr kutatását, valamint az űrtevékenység legfontosabb alkalmazásait, magyar szemüvegen keresztül – olvasható a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) közleményében.

A gazdagon illusztrált kiadványban az emberes űrrepüléstől kezdve a Naprendszer kutatásán és a magyar űripar csúcsteljesítményein keresztül az űralkalmazások széles köréig számos téma szerepel.

Január végéig lehet jelentkezni a magyar űrhajósprogramba, a Hunorba

Elvárás többek között a felsőfokú végzettség és a pszichés terhelhetőség.

A kötetben egyes oldalpárokhoz részletesebb szakmai háttérinformációt tartalmazó weboldalak kapcsolódnak. Ezek a háttéroldalak a könyv lapjairól leolvasható QR-kódok segítségével elérhetők.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.