Tech hvg.hu 2021. december. 01. 08:03

Ismeretlen új baktérium jöhet az űrből, a kutatók óvatosságra intenek

A jövőbeni űrmissziók során az asztronautáknak arra is ügyelniük kell, hogy ne hozzanak magukkal a Földön nem ismert szennyeződéseket. Ennek ugyanis beláthatatlan következménye lehet.

Űrbéli baktériumok „inváziójára” figyelmeztetnek a McGill Egyetem kutatói, akik a Bioscience című folyóiratban foglalták össze aggodalmaikat. A szakértők abból indulnak ki a The Register szerint, hogy a jövőben sok új űrmisszió kezdődhet, melyek egy igen súlyos kockázatot is magukban hordoznak: általuk újfajta szennyeződések terjedhetnek el.

A tudósok összefoglalójukban kitérnek rá, hogy már a NASA űrrepülőket összeszerelő, elvileg rendkívül steril üzemében is találtak olyan baktériumot, amilyet a Földön soha azelőtt nem láttak a szakemberek. Ez a szennyeződés a leírások alapján komoly ellenállást mutatott még a legerősebb tisztítószerekkel szemben is.

A tudósok már 2013-ban is figyelmeztettek egy hasonló veszélyre. Akkor azt is megjegyezték, hogy olyan mikroorganizmusok is létezhetnek, melyeken nem fog az extrém sugárzás, és képesek túlélni az űrben uralkodó szélsőséges körülményeket. Ezzel nagy veszélynek kitéve az olyan űrmissziókat, melyeket mintagyűjtés céljából indítottak.

A kutatók tanulmányukban most nemcsak ennek az eshetőségét veszik újra elő, hanem az asztronauták általi potenciális károkozást is. Azzal ugyanis, hogy az ember idővel majd új világokba látogat, nagy kockázatnak teszi ki magát és a helyi környezetet is, mivel előfordulhat, hogy ott nem jellemző szennyeződéseket szór szét véletlenül. Ennek pedig beláthatatlan következményei lehetnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?