Tech hvg.hu 2021. november. 30. 12:48

Most derült ki, hogy egy ausztrál növény a rákkezelésben is nagy segítséget jelenthet

Az Eremophila galeata leveleit a régi időkben is felhasználták orvosi célokra, de egy új vizsgálat szerint a belőle kinyert nedvek is jótékony hatásúak.

Egy Ausztráliában régóta honos növény gyantája a rák elleni küzdelemhez is felhasználtónak tűnik, mivel az anyag képes megakadályozni, hogy a rákos sejtek semlegesítsék, kiszorítsák a betegség ellen indított kezeléseket – írta meg a Science Alert.

A tudományos híroldal szerint az Eremophila galeatáról van szó, amely egy cserje. A növény leveleit már korábban is használták gyógyászati célokra, de az csak egy új vizsgálat után derült ki, hogy a belőle kinyert nedvek is alkalmasak erre.

A növénnyel kapcsolatos kutatásokat egy efflux pumpa nevű jelenség indította el, amely egy gyakori védekező mechanizmus, és amely képes kiszorítani gyógyszereket. A kutatók régóta tudnak a létezéséről, különféle kezelések is vannak ellene, ám nem elég specifikusak, és több mellékhatásuk is lehet.

Az Eremophila galeatáról már korábban is felmerült, hogy alkalmas lehet a rákkezelésre, ám csak a közelmúltban kezdtek elérhetővé válni olyan eszközök, amelyekkel biokémiai szinten tanulmányozhatók az ilyen növények. A kutatók szerint a vizsgált cserje nyers nedveiben úgynevezett flavonoidok vannak, ezek olyan növényi vegyületek, amelyek képesek meggátolni, hogy a transzporterfehérjék kilökjék a gyógyszert egy rákos sejtből.

Az elméletet után az E. galeatát alaposabban is megvizsgálta egy kutatócsoport, amely azt találta, hogy a növény gyantája fokozta a kemoterápia hatását a kutatáshoz felhasznált vastagbélrákos sejteken.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?