Tech hvg.hu 2021. június. 11. 08:33

Hackerek törték fel az Electronic Arts rendszerét, már árulják a FIFA 2021 forráskódját

Mintegy 780 GB-nyi adatot loptak el ismeretlenek az Electronic Arts szervereiről, és már el is kezdték árulni az adatcsomagot. A cég szerint a felhasználói adatok nem jutottak ki.

Kibertámadás áldozatául esett a Battlefield, a FIFA és más videojáték-sorozatok kiadója, az Electronic Arts. A Motherboard beszámolója szerint több hackerfórumon is azt állítják az ismeretlenek, hogy a cégtől sikerült 780 GB-nyi adatot megszerezniük.

A lap szerint a támadók mindezt képernyőképekkel is bizonyítják, amelyek alapján a támadóknak sikerült ellopniuk a FIFA 2021 forráskódját, valamint a cég saját fejlesztésű játékmotorját, a Frostbite-ot. Emellett néhány szoftverfejlesztői eszköz is a kezükbe került. A hackerek a lopott adatokat most megpróbálják pénzzé tenni.

Az EA megerősítette, valóban feltörték a cég szervereit, és azt is, hogy a hackerfórumon közzétett adatokat lopták el a vállalattól. A cég szóvivője szerint jelenleg is zajlik a vizsgálat a támadás miatt, amely során nagy mennyiségű forráskódot és más, kapcsolódó eszközt loptak el az ismeretlenek.

Videó: Kijött az új Battlefield előzetese, mindent elsöprő játékot ígér az EA

A tervek szerint október 22-én debütálhat a Battlefield-sorozat legújabb része, a Battlefield 2042.

A cég hangsúlyozta, a játékosok adatai nem sérültek, és ők nincsenek veszélyben. Emellett azt is hozzátette: a szükséges biztonsági intézkedéseket már megtették, így a támadás nem lesz hatással az EA-re sem üzleti, sem másmilyen szempontból. Az ügyben a rendőrség is nyomoz, az EA pedig segíti őket.

Nem az Electronic Arts az egyetlen játékfejlesztő, amely a hackerek célpontjává vált. Korábban a Cbyerpunk 2077 kiadóját, a CD Project RED-et is megtámadták, amely során sikerült ellopniuk a játék forráskódját, majd el is adták azt. Ráadásul egy zsarolóvírussal még a számítógépeket is zárolták, így késett a játék aktuális frissítőcsomagja. Az EA azonban bízik abban, hogy nem jut a lengyelek sorsára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Vállalkozás Dobos Emese 2021. június. 20. 18:00

Magyar faluból, nyugdíjasokkal veszi fel a harcot a világcégekkel egy vállalkozás

Immár 27 asszonynak ad munkát a tardi Matyodesign társadalmi vállalkozás, akik akár 100-120 ezer forintot is "összehímezhetnek" nyugdíj mellé egy hónap alatt. A koronavírus-járvány azonban nemcsak a viszonteladóikat érintette hátrányosan, de a pandémia előtt induló új üzletágukat, a szervezett túrákat is. Az értékesítési modelljük azonban fordult. Váczi Rozival, a Matyodesign alapítójával beszélgettünk Tardon.