Tech hvg.hu 2021. május. 10. 12:03

Elkészült a tészta, ami főzéskor teljesen más alakot vesz fel – videó

Nemcsak új alakot vesz fel a kínai kutatók érdekes tésztafajtája, állítólag hamarabb el is készül, mint a hagyományos száraztészta. Számítógépes modellezés segítségével alkották meg, és jóval több értelme van, mint elsőre tűnhet.

Három egyetem, a Csencsiangi Egyetem, a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem és a New York-i Syracuse Egyetem tudósai számítógépes modellezés segítéségével olyan száraztésztát alkottak, ami főzés közben Transformerként viselkedik: új alakzatot képes felvenni.

A Science Alert híre szerint kutatók azért fogtak bele a munkába, mert a most kapható tészták csomagolása, illetve az abból eredő helykihasználás gyakran nem túl praktikus. Ezzel szemben a pöndörödő tészták, mivel a főzés előtt teljesen laposak, kisebb helyen, szorosabban is elhelyezhetők. És a termék esetében legalább 60 százalékkal kevesebb csomagolóanyagra van szükség.

A szám tésztafajta – amelyről állítják, ízre semmiben nem különbözik a hagyományos társaitól – a rajta lévő apró barázdák, vagyis a kialakítás miatt képes meggörbülni. A tésztát 7-12 perc alatt lehet készre főzni, tehát hamarabb is fogyasztható, mint átlagos társai.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?