Nemcsak új alakot vesz fel a kínai kutatók érdekes tésztafajtája, állítólag hamarabb el is készül, mint a hagyományos száraztészta. Számítógépes modellezés segítségével alkották meg, és jóval több értelme van, mint elsőre tűnhet.
Három egyetem, a Csencsiangi Egyetem, a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem és a New York-i Syracuse Egyetem tudósai számítógépes modellezés segítéségével olyan száraztésztát alkottak, ami főzés közben Transformerként viselkedik: új alakzatot képes felvenni.
A Science Alert híre szerint kutatók azért fogtak bele a munkába, mert a most kapható tészták csomagolása, illetve az abból eredő helykihasználás gyakran nem túl praktikus. Ezzel szemben a pöndörödő tészták, mivel a főzés előtt teljesen laposak, kisebb helyen, szorosabban is elhelyezhetők. És a termék esetében legalább 60 százalékkal kevesebb csomagolóanyagra van szükség.
A szám tésztafajta – amelyről állítják, ízre semmiben nem különbözik a hagyományos társaitól – a rajta lévő apró barázdák, vagyis a kialakítás miatt képes meggörbülni. A tésztát 7-12 perc alatt lehet készre főzni, tehát hamarabb is fogyasztható, mint átlagos társai.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.