Tech hvg.hu 2021. április. 23. 08:03

Ember, nem adat: emlékoldal mutatja be a koronavírus-járvány áldozatait

Magyarországon már több mint 26 ezer ember halt meg koronavírus-fertőzésben, ám az áldozatokat csupán számok szintjén ismerhetjük. Az Ember, nem adat nevű weboldal ezen változtatna.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

Több mint egy éve érkeznek már adatok arról, hány ember kapta el a koronavírust Magyarországon, és hányan veszítették el életüket a járvány miatt. Miközben az áldozatok száma már a 26 ezret is átlépte idehaza, a statisztikai adatokon kívül az esetek elsöprő többségében semmit sem tudunk meg az elhunytakról.

Ezen változtatna egy csapat önkéntes, akik nemrég útnak indították az Ember, nem adat nevű weboldalt. Céljuk, hogy a statisztikán túl is megismerhessük azokat az embereket, akik nem tudtak felgyógyulni a fertőzésből.

Az oldalon stilizált alakokat látni, minden nap pontosan annyit, ahány elhunytól hivatalosan tudni lehet. Az oldal készítői azonban szeretnék, ha ez megváltozna, és az áldozatokhoz a sorszámukon kívül egy-egy arcot, életkort vagy rövid jellemzést is társítani lehetne.

Szeretnénk arcokat, sorsokat kapcsolni a pandémia áldozatainak sorszámaihoz, elmondani, kik voltak ők, emléket állítani nekik.

– olvasható az oldalon.

Ember, nem adat

A hozzátartozók az oldalon megadott e-mail címen, vagy az alábbi űrlapon keresztül küldhetik el a szerkesztőknek az elhunyt szerettük képét, nevét, történetét. A készítők hangsúlyozzák, azzal, hogy valaki egy elhunytról adatot szolgáltat, egyúttal azt is kijelenti, hogy az elhunyt hozzátartozója, vagy rendelkezik a hozzátartozó engedélyével az adatszolgáltatás kapcsán.

A weboldalon még csak néhány fotót és leírást találni, de már ez is mélyen megrázhatja az oldal látogatóit.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?