Tech hvg.hu 2021. március. 31. 08:42

Most épp az terjed az arcmaszkokról, hogy férgek vannak bennük – de ez sem igaz

A hőváltozás miatt a maszkokban lévő apró szálak mozogni kezdenek, de szó sincs róla, hogy azok valamilyen élőlények lennének.

A magyar interneten is elkezdett terjedni az az elmélet, amely szerint a koronavírus-járvány elleni védekezéshez használt arcmaszkokban esetenként férgek vannak. Ez persze nem igaz, de a “bizonyításra” készült felvételek ettől függetlenül nálunk is megjelentek.

Az elmélet alapja, hogy ha az arcmaszkot meleg víz alá teszik, akkor a hőhatás miatt “előbújnak” a benne lakó férgek. Csakhogy az apró élőlénynek hitt dolgok valójában egyszerű szövetszálak, amik a gyártáskor vagy a maszk kicsomagolásakor kerültek a védőeszközökre.

És mivel nincsenek rögzítve, külső hatásra megmozdulhatnak.

A városi legendákkal foglalkozó Urbanlegends.hu szerint a maszkokban “megbúvó” férgekről már a német sajtóban is terjednek a felvételek, de ezek a hírek sem igazak. A dpa ehhez egy szakértőt is felkért, aki mikroszkóppal ellenőrizte a teóriát:

A felvételen jó látható, hogy nem férgek, hanem rögzítetlen szövetszálak vannak a védőeszközön, amelyek a szakértők szerint a statikus elektromosság hatására is mozoghatnak.

A tényellenőrző Correctiv szerint a mindennapok során gyakorta lélegzünk be hasonlókat, de a testünk védekező rendszere képes kiszűrni azokat. Egyébként pedig az egészségre ártalmatlan szálakról van szó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról