Tech hvg.hu 2021. március. 15. 14:03

Videó: Mint az apró darazsak, olyanok lehetnek a legújabb drónok

Kit ne bosszantottak volna már apró, repülő rovarok? A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) szakemberei nem haragszanak rájuk, hiszen éppen tőlük merítettek ötleteket egészen újszerű drónok tervezéséhez.

Ismerős jelenet: apró rovarok repkednek az arcunk és a fülünk körül, függetlenül attól, hányszor próbáljuk megütni vagy elhessegetni őket. Ami a mindennapi ember számára bosszantó lehet, az akár kellő inspirációt is jelenthet a szakembereknek, például a dróntervezésben. Kevin Yufeng Chen, az MIT adjunktusa is közéjük tartozik: olyan kis repülő robotokat készített, amelyek mozgékonysága megközelíti az említett rovarokét.

E parányi drónok meglepően ellenállók a repüléssel járó ütéseknek, ami igen lényeges, ugyanis a legtöbb repülő drón nem ütközhet tárgyakkal (ezért is használják nyílt terepeken ezeket). Chen és csapata ezeknél jóval strapabíróbb drónokat tervezett. Az általában használt kemény és törékeny alkatrészek helyett lágy aktuátorokat vetettek be, vékony gumihengereket, amelyeket szén nanocsövecskékkel borítottak.

YouTube/MIT

Ha feszültség éri ez utóbbiakat, az összenyomja és meghosszabbítja a gumihengereket. Ha ez gyors egymásutánban történik, akkor a drónszárnyak gyors ütemben „csapkodnak”. Ezt másodpercenként akár 500-szor is megtehetik, így a kis repülő robotok nagyon fürgék lehetnek, és a felépítésük miatt nem sérülnek, ha tárgyakkal találkoznak. A drón mindössze 0,6 grammos, ez nagyjából egy darázs tömegének felel meg.

YouTube/MIT

Jelenleg egy kis szárnyas kazettára hasonlít az eszköz, de a csapat – írja a SlashGear – új, szitakötőre emlékeztető kialakításon dolgozik. A minidrónokra olyan feladatokat bíznának, mint a növények beporzása vagy például gépek ellenőrzése szűk helyeken.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.