Tech MTI 2021. február. 22. 16:03

DNS-adatbázissal buktatná le Ausztrália az illegális állatkereskedőket

A KMPG tanácsadó cég szerint egy adatbázis segítségével vissza lehetne követni, melyik állat honnan származik, így az illegális kereskedők is azonnal lebuknának.

DNS-adatbázist hoznak létre az ausztrál vadonban élő egzotikus állatok illegális kereskedelmének megakadályozására. Sussan Ley környezetvédelmi miniszter hétfőn jelentette be, hogy az ausztrál kormány alkalmazni fogja a gyakorlatban azokat a javaslatokat, amelyeket a KPMG tanácsadó cég fogalmazott meg az állatfajok exportjára vonatkozó engedélyeket vizsgáló jelentésében.

A dokumentum szerint az olyan veszélyeztetett fajok, mint a barnafejű hollókakadu és a kékvállú lóri, a feketepiaci kereskedelem áldozatai.

A cég azt javasolta, hogy az ausztrál kormány hozzon létre egy DNS-adatbázist, amely tartalmazza az Ausztráliába importált, vagy onnan exportált állatok mindegyikének leszármazási vonalát, hogy a hatóságok könnyebben nyomon követhessék az állatokat, és felszámolhassák az illegális kereskedelmüket.

Kékvállú lóri.

"A szervezett bűnözés egyre nagyobb mértékű bevonódása a kereskedelembe, a kifinomult nemzetközi kereskedelmi gyakorlatok és az ausztrál vadállatok nagy, olykor a több tízezer dollárt is elérő értéke a feketepiacokon a lehető legerősebb elrettentő eszközök bevetését teszi szükségessé" – mondta Ley.

A KPMG jelentése szerint több száz veszélyeztett papagájt exportáltak Ausztráliából egy berlini székhelyű állatvédő szervezethez, amelyről később kiderült, hogy egy elítélt csaló, Martin Guth üzemelteti, aki több százezer dollárért adta el a madarakat.

A DNS-adatbank feltöltését a madarakkal kezdik, majd idővel az összes őshonos állatra kiterjesztik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról