Tech hvg.hu 2021. február. 10. 16:53

A hidegrázás és az étvágytalanság is koronavírus-fertőzésre utalhat

Kutatók most több olyan tünetet is találtak, melyek a vizsgálatuk szerint Covid-fertőzötteknél is előfordultak.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Folyamatosan bővülnek a Covid–19-járvánnyal kapcsolatos ismereteink, így például az is, melyek azok a testi jelzések, amelyek a fertőzésre utalhatnak. Londoni kutatók ezt a listát most újabb tünetekkel bővítették. A vizsgálat szerint az étvágytalanság, az izomfájdalom, a hidegrázás, illetve az erősebb fejfájás ugyancsak Covid-fertőzöttség jelei lehetnek.

A kutatók az Imperial College London REACT nevű tanulmányában adtak hírt felfedezésükről. A kutatáshoz több mint egymillió embert kérdeztek meg, akiket teszteltek is. Az adatfelvétel tavaly júniusban kezdődött, és idén januárig tartott.

A felfedezés mindazonáltal nem befolyásolja a korábbi vizsgálatok eredményét, melyek szerint a Covid-fertőzöttség tipikus jelei továbbra is a láz, a tartós köhögés, a szaglás, illetve az ízlelés képességének elvesztése.

Az újonnan felfedezett tünetek nem jelentkeztek minden korcsoportnál, a hidegrázás viszont szinte kivétel nélkül előfordult. A kutatás érdekessége, hogy a tizenéves korosztályt elsősorban fejfájás kínozta, láz vagy köhögés nem igazán jelentkezett náluk. Az étvágytalanság jelenségét elsősorban a 18-54 éves csoportnál figyelték meg, esetükben az izomfájdalmak is gyakoribbak voltak.

A Sky News megemlíti, hogy a vizsgálatot nehezítette, hogy a megkérdezettek 60 százaléka tünetmentes vírushordozó volt.

[Új jelenséget fedeztek fel, ez is koronavírus-fertőzésre utalhat]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról