Tech hvg.hu 2021. január. 23. 16:03

Egyedi megoldás: trükkösen rejtené el az okostelefon-kamerát a Samsung

Az okostelefonok szelfikamerájának elrejtése mindig is fontos kérdés volt a gyártók számára, és különféle megoldások is születtek. A Samsung az ehhez kapcsolódó innovációban is az elsők között járt, illetve jár egy újabb szabadalmával.

Bár most az érdeklődés középpontjában a hamarosan debütáló Galaxy S21 család áll, vannak, akik már a jövő évi Samsung-készülékek megváltozott szelfikamerájáról fantáziálnak egy nemrég napvilágra került szabadalomnak köszönhetően. A szabadalmat még tavaly júniusban nyújtotta be a dél-koreai gyártó a Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez (WIPO), majd az év utolsó napjaiban hagyták jóvá és tették közzé.

Az ötlet, amelyet ezúttal is a holland LetsGoDigital oldal osztott meg, valóban érdekes, más kérdés, hogy a megvalósítása komoly kihívás elé állítaná a gyártót. A Samsung a képernyő alá vinné a kamerarendszert, és amint ez már bebizonyosodott, nem egyszerű elképzelésről van szó. Ezért is talált ki a Samsung valami teljesen egyedit: egy másodlagos részkijelzőt, ami mozoghat a telefon belsejében. A Samsung meghagyná a kis lyukat a kamerának, viszont eltakarná azt ezzel a kisebb kijelzővel.

A szabadalomban egy teljes kijelzős Samsung okostelefon szerepel, nagyon keskeny kijelző-szegélyekkel és lekerekített képernyővel, kétérzékelős szelfikamerával. A kamera és a LED vaku nem látható, ha nem használják ezeket. Ehhez a gyártó egy meglehetősen bonyolult, de ötletes mechanizmust dolgozott ki.

Amikor a felhasználó megérinti a fényképezőgép ikont, a kis kijelző mechanikusan lefelé csúszna (ebben egy illesztőprogram segít), láthatóvá válna az elsődleges képernyőn lévő lyuk, és használható lenne a szelfikamera. Fontos megjegyezni, hogy egy ilyen megoldással garantálható volna a megfelelő képminőség, ugyanis a kamerának nem a kijelzőn keresztül kellene fényképeznie. A fotózás befejeztével a másodlagos kijelző visszakerülne az eredeti helyzetébe, azaz senki sem láthatná, hol van a lyuk a szelfikamera számára.

A részkijelző balról jobbra is mozoghatna, ekkor a kameramodulnak csak egy része lenne látható, Ez viszont jól jöhet például írisz-azonosításkor, hiszen ekkor nincs szükség a főkamerára és a vakura. A biometrikus hitelesítés teljesen automatikusan zajlana. A szabadalom szerint egy ilyen telefon S Pennel is működtethető volna, ami cseppet sem meglepő annak fényében, hogy a minap bemutatott Galaxy S21 Ultra – először az S-család életében – már S Pen-kompítibilis.

Mint minden ilyen esetben, most is érdemes hangsúlyozni, hogy csak szabadalomról van szó, amelynek léte nem jelent garanciát a megvalósulásra. Ezzel együtt az idézett forrás nem tartja kizártnak, hogy az újszerű megoldás már a jövő évi Galaxy S telefonokban megjelenhet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság Sztojcsev Iván 2021. március. 08. 17:40

Amint jön a válság, a nők munkája nagyobb veszélybe kerül

A magyar férfiak és a nők életszínvonala közötti különbség nagy, de legalább folyamatosan csökken - egészen addig, amíg nem jön egy válság, akkor a nők helyzete jóval rosszabb lesz. Vagy addig, amíg nem kell egyedül nevelni a gyerekeket.