Tech hvg.hu 2021. január. 13. 10:36

Világító okosmaszkot készített a Razer, de még várni kell rá

A Razer egy okos FFP2-es maszkot fejlesztett, ami a cég szerint képes megvédeni viselőjét a koronavírustól. Az eszköz egyelőre még az amerikai hatóságok engedélyére vár.

A koronavírus-járvány miatt világszerte hétköznapi látvánnyá vált, hogy az emberek arcmaszkot hordanak az utcán, a boltokban vagy épp a tömegközlekedési eszközökön. A maszkviselés a technológiai cégeket is megmozgatta, így született meg például az LG készüléke. Most az elsősorban a játékosoknak szánt termékeiről ismert Razer villantotta meg a sajátját.

A cég Project Hazel névre keresztelte el az ötletet, ami egy N95-ös – vagy akinek úgy jobban ismerős, FFP2-es – maszkot takar. Persze nem azt a hétköznapi fajtát, amit békeidőben bármelyik barkácsboltban meg lehetett kapni. A vállalat elképzelése szerint a Hazel újrahasznosított műanyagból készülne, amit víz- és karcállóra terveztek. A készülék átlátszó lenne, így látni lehetne a viselője száját, amikor beszél, illetve beszélgetés közben az érzelmi reakcióit is.

A cég szerint a maszk két oldalára tett légnyílások – amelyek külseje RGB LED világítást kapott – a levegőben lévő részecskék 95 százalékát képesek kiszűrni – köztük a koronavírust is –, és miközben kívülről érkezik a "hideg" levegő, azon keresztül a kilélegzett levegő is távozni tud.

A légnyílásokban ventilátorok segítik a levegő mozgását. Ezek levehetők és tölthetők, azt azonban egyelőre nem árulta el a Razer, hogy meddig lehet használni őket, és miként jelzi majd a viselőjének, hogy új szűrőt kell tenni a készülékbe.

A maszk további hasznos funkciója, hogy beépített mikrofonnal rendelkezik, így ha valaki beszél, azt a ventilátorok hangszóróként erősítik fel, így biztonságosan lehet beszélgetni a másikkal. A készülékhez járna egy külön doboz is, ami UV-fény segítségével sterilizálná az eszközt.

Az eszköz egyelőre csak prototípusként létezik, a tömeggyártás megkezdéséhez a különböző amerikai egészségügyi szervezetek engedélyeire várnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
Nagyítás hvg.hu 2021. január. 24. 20:00

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Becslések szerint a 20. század elején 20–50 millió ember halálát okozta az emberiség írott történelmének második legsúlyosabb járványa, a spanyolnátha. A vírustörzs ugyan különbözik, a mindennapokban mégis nagy volt a hasonlóság a 100 évvel ezelőtti és a mostani mindennapok között. Helytelenül hordott maszkok, karantén és járványkórházak – Nagyítás fotógaléria.