Tech hvg.hu 2021. január. 13. 09:03

Az Android hasznos új funkciója lehet: hibernálódhatnak a nem használt appok

A jobb helykihasználást segíti az az új Android-funkció, amely a hírek szerint az idén érkező, 12-es szoftververzióval épül a rendszerbe.

A szokásos menetrendet figyelembe véve nagyjából egy hónap múlva érkezhet az első bétaverzió az Android 12-ből – emlékeztet az XDA Developers szakoldal, amely a készülő verzió kódsorai között figyelt fel az úgynevezett hibernációra.

Az újdonság azt jelentheti, hogy a régen használt alkalmazásokat egy idő után félig-meddig törli az operációs rendszer, csupán a személyes beállításokat és adatokat tartva meg belőlük a készüléken. Így több száz megabájt, sőt több gigabájt is felszabadulhat. Sejthető, hogy amikor pedig legközelebb, évente talán csak egyszer szükség lesz az appra, akkor ikonja megérintésekor a rendszer újra letölti majd a korábban átmenetileg törölt részeit, hogy működhessen az alkalmazás.

Azt még nem tudni, hogy pontosan mennyi idő elteltével, illetve milyen módon zajlik majd az appok hibernálása, az sem világos, hogy a felhasználó az aktiváláson/deaktiváláson túl beavatkozhat-e a majd a funkció működésébe, finomhangolhatja-e annak működését.

Az XDA Developers azt azért hozzáteszi, hogy a legtöbben hajlamosak elfeledkezni arról, mennyi olyan programot tartanak készülékükön, melyeket hónapok óta nem nyitottak meg, így a funkciónak akkor van igazán értelme, ha a háttérben működik, okosan. Ehhez szükséges, hogy az Android elemezze a felhasználó szokásait, és csak megfelelő appokat hibernáljon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
Nagyítás hvg.hu 2021. január. 24. 20:00

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Becslések szerint a 20. század elején 20–50 millió ember halálát okozta az emberiség írott történelmének második legsúlyosabb járványa, a spanyolnátha. A vírustörzs ugyan különbözik, a mindennapokban mégis nagy volt a hasonlóság a 100 évvel ezelőtti és a mostani mindennapok között. Helytelenül hordott maszkok, karantén és járványkórházak – Nagyítás fotógaléria.