Tech hvg.hu 2020. december. 04. 08:03

Meglepetés androidosoknak: több új funkció is érkezik még idén a telefonokra

Az év utolsó heteiben több új funkcióval is bővíti az androidos eszközöket és szolgáltatásokat a Google. A fejlesztések közül több idehaza is használható lesz.

A Google csak most közölte, hogy december hónapban öt új funkcióval bővíti az Androidot, hogy a felhasználóknak még könnyebb dolguk legyen. Arról nem osztott meg részleteket a keresőóriás, hogy pontosan mikor lehet számítani a frissítésekre, csak annyit, hogy az elkövetkező hetekben.

A fejlesztések érintik az itthon is népszerű Térképet (Maps), mely egy hasznos Go füllel egészül ki: ez arra jó, hogy az előzetesen felvitt kedvenc útvonalakat gombnyomásra kiválasszuk, a rendszer pedig egyből betalózza őket. A címet csak egyszer kell megadni a szoftvernek, amely ezután – könyvjelző módjára – megjegyzi azt. A panel tömegközlekedés esetén is használható. A Google szerint ezt az újdonságot az iOS-rendszerű készülékek is megkapják.

A lista második eleme a Gboard virtuális billentyűzethez kötődik: a Google egy frissítéssel lehetővé teszi, hogy a felhasználók sokkal többfajta (emoji)kombinációt készíthessenek az egyes karakterekkel, ötvözve azok megjelenését. A művelet gyakorlatilag néhány mozdulatot igényel, és ki sem kell hozzá lépni az alkalmazásból. A fejlesztés a program béta állapotú változatában már elérhető.

A cég a Play áruházban elérhető hangoskönyvek bővülésére számít egy új, most még csak Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban bevezetésre váró fejlesztéstől. Az egyelőre ismeretlen nevű újdonság a Google szerint hasznos eszközként segíti a kiadókat, hogy a papíralapú kiadványokból is hangoskönyv készülhessen. A részletek még nem ismertek, de a projekt már a bétafázisnál jár, és előreláthatólag 2021 elején válhat széles körben elérhetővé.

A harmadik újdonság az Android 11-ben debütált Voice Access hangutasítások korábbi rendszerverziókra való kiterjesztése. A szoftver használatának egyedüli feltétele, hogy a mobilon legalább Android 6.0 fusson. A program segítségével az androidos telefon szinte egészét a hangjukkal vezérelhetik a felhasználók – de elsősorban angolul.

Változik, illetve okosodik a Nearby Share nevű megosztós funkció is: a Google szeretné ugyanis, ha a Play áruházban elérhető appokat is meg tudnák osztani egymással a felhasználók, megmutatva, kinek milyen szoftver jött be. A megosztandó appot a másik félnek is engedélyeznie kell, magától tehát nem mászik át a másik mobilra.

A Google közleményében az Android Auto nevű navigációs felületének kibővítéséről is szót ejt, a szoftver ugyanis további 36 új országban válik elérhetővé, köztük nálunk, Magyarországon is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról