Tech hvg.hu 2021. január. 12. 16:03

Bosszútól féltik a dolgozókat a Facebooknál Donald Trump kitiltása után

A Facebook biztonsági csapata arra kéri a cég alkalmazottait, ne hordjanak olyan céges ruhát, kiegészítőket és ne használjanak olyan eszközöket, amelyek elárulhatják, hogy a vállalatnál dolgoznak.

Egy hete rohamozták meg Donald Trump szimpatizánsai a Captioliumot azután, hogy az amerikai elnök újra és újra elismételte: nem hajlandó távozni a hatalomból. Ezek után a Twitter és a Facebook is úgy döntött, blokkolja a fiókjait. A Twitter először csak átmenetileg zárta ki a platformról, majd végleg törölte a fiókját, míg a Facebook először 24 órára, aztán határozatlan időre tiltotta le.

A jelek szerint a Facebooknál komolyan tartanak attól, hogy a cég alkalmazottain bosszút állhatnak a Trump-hívek, a vállalat biztonsági csapata ugyanis azt javasolta a dolgozóknak, hogy ne viseljenek semmi olyan holmit, ami arra utal, hogy a cégnél dolgoznak – számolt be róla az Information. Mindezt úgy tették, hogy a figyelmeztetésben egyszer sem írták le Trump nevét.

A lépés nem meglepő. A tervek szerint január 20-án iktatják be Joe Bident az Egyesült Államok elnökévé, ám időközben szinte az összes amerikai államban megmozdulásokat jelentettek be a Trump-párti támogatók. Emellett a HuffPost arról ír: többen azt tervezik, hogy körbezárják a Fehér Házat, hogy így védjék meg Donald Trumpot.

Gizmodo ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az olyan közösségi oldalak mint a Facebook és a Twitter, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy idáig fajuljanak a dolgok. Az elmúlt négy évben ugyanis szinte mindent megengedtek Trumpnak, és még akkor sem korlátozták, amikor például rasszista módon Pocahontasnak nevezett egy szenátort, vagy amikor atomtámadással fenyegette meg Észak-Koreát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról