Tech hvg.hu 2020. december. 07. 10:33

13 ezer embert evakuáltak Frankfurtban, miután előkerült egy 500 kilós bomba

Mintegy 13 ezer embert evakuáltak vasárnap a Németország pénzügyi központjának számító Frankfurtban egy második világháborús brit légibomba hatástalanításának idejére. A szerkezetet nagyon veszélyesnek minősítették a tűzszerészek.

A mintegy féltonnás brit bomba hatástalanítása sikeresen lezajlott – írta a Twitteren a frankfurti tűzoltóság.

A bombára csütörtökön bukkantak rá egy építkezésen. A mechanikus detonátorral ellátott brit légibombát nagyon veszélyesnek minősítették, ezért volt szükség a lakosság átmeneti távoltartására.

Az evakuáltak közül többen egy konferencia-központban kerestek menedéket, vasárnap délig mintegy 300-an érkeztek oda. A koronavírus-járvány miatt maszkot kellett viselniük, és távolságot kellett tartaniuk a többiektől, a bejáratnál pedig megmérték testhőmérsékletüket – mondta Armin Bender a német vöröskereszttől. A megfázás tüneteit mutató embereknél gyorstesztet végeztek, és pozitív eredmény esetén szállodába vagy kórházba szállították őket.

A légibombák egyik legismertebb darabja a Szovjetunió által kifejlesztett, 50 megatonnás hatóerejű hidrogénbomba. A Cár-bomba névre hallgató szerkezet a valaha megépített legnagyobb hatóerejű atomfegyver, melyet az 1950-es években készítettek, és 1961 október 30-án robbantották fel Novaja Zemlja fölött. A bomba a hidegháború során propagandacélokat szolgált.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.