Tech hvg.hu 2020. november. 22. 10:03

100 000 képet lopott le, és megcsinálta az Instagram klónját – a Facebook beperelte

A Facebook újabb pert indított egy, a platformjával visszaélő személy ellen. Az illető lopott képekből és videókból építette a maga kis Instagram-birodalmát — anélkül, hogy erre engedélyt kért és kapott volna.

A Facebook pert indított egy török származású programozó ellen, aki lopott képekből és videókból próbált felépíteni egy második Instagramot. Ensar Sahinturk ehhez az igazi képmegosztón lévő (nyilvános) profilokat használta, melyekről adatokat lopott, hogy az így keletkező csomaggal saját oldalát bővítse.

A Facebook szerint a programozó nem is egyetlen portált hozott létre, egy egész hálózatot működtetett.

A Facebook közleményében arról tájékoztatott, hogy Sahinturk több mint 100 ezer nyilvános Instagram-fiókból lopkodta össze a képeket és videókat, anélkül, hogy ehhez a szolgáltatást tulajdonló Facebooktól vagy a felvételek tulajdonsaitól engedélyt kért és kapott volna. A klónozott oldalakon rá is lehetett keresni az adott profilhoz tartozó képekre és videókra, illetve az is látható volt, hogy azok hol készültek, és milyen kulcsszavakat társítottak hozzájuk.

A Facebook gyakorta perel be követőkkel üzérkedőket is, vagyis olyan szolgáltatások üzemeltetőit, akik pénzért extra követőket tesznek egy profil mögé, hogy az értékesebbnek tűnjön. A lájkbiznisz ugyancsak tiltott a képmegosztónál.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Kovács Bálint 2021. április. 20. 20:00

Nick Cave többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát

Egyszer csak minden reklám nélkül megjelent Nick Cave új lemeze, a teljes egészében a karantén alatt írt és felvett Carnage. Az énekes talán már sosem lesz ugyanolyan, mint az őt ért tragédia előtt, de az új album már olyan, mint a fény az alagút végén.