Tech hvg.hu 2020. november. 21. 11:21

A WHO továbbra sem ajánlja a Magyarországon már használt remdesivirt koronavírusos betegeken

Az Egészségügyi Világszervezet szerint nem bizonyított, hogy javítana a túlélési esélyeken.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

A WHO október közepén hozta nyilvánosságra a 30 ország részvételével zajlott kutatásának eredményét, amely szerint a remdesivirtől igazából nem halnak bele kevesebben a koronavírus okozta fertőzésbe, és a páciensek nem épülnek fel tőle gyorsabban. Az Egészségügyi Világszervezet most egy ajánlást fogalmazott meg, amelyben nem javasolja a hatóanyag használatát a koronavírusos betegek ellátásában.

A WHO közleményében hangsúlyozta, hogy egyelőre nincs elég bizonyíték, hogy a hatóanyag javítana a fertőzöttek túlélési, illetve felépülési esélyein. Az ajánlást egy 33 szakemberből álló csoport fogalmazta meg.

Magyarországon október elején kezdték el gyártani a remdesivirt, pár nappal később Debrecenben már alkalmazták is a hatóanyagot tartalmazó gyógyszert, ahogy később a Semmelweis Egyetemen három klinikáján is.

Szlávik János főorvos később azt mondta, hogy nem állítják le Magyarországon a remdesivir klinikai vizsgálatát, csak azért, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy véli, hogy a szer nem hatásos.

Az első remdesivirrel kezelt magyar beteg október 26-án hagyhatta el a kórházat.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Balla István 2020. december. 04. 11:00

Berg Judit: Izgultam, nehogy a Ruminit is utálják a gyerekek, mint minden kötelezőt

Nemrég jelent meg Berg Judit Rumini-sorozatának tizedik kötete, de a kalandos életű mesehős – miután új illusztrációkat kapott - már a világhír felé kacsintgat, és film is készülne, ha a Filmalappal nem rekedtek volna meg a tárgyalások. Magyarország talán legnépszerűbb meseírójával ezúttal olyan, egyáltalán nem mesés témákról is beszélgettünk, mint a könyvdarálás, hogy ki lehet-e lépni egy stabil, de boldogságot nem adó házasságból, vagy hogy miért is próbálják a liberális értelmiség magyarságát megkérdőjelezni a jelenlegi kurzus támogatói.