Tech hvg.hu 2020. november. 20. 15:03

Bővíti budapesti 5G-lefedettségét a Telekom, hamarosan minden harmadik fővárosi eléri

A hazai szolgáltatók közül elsőként a tavaszi spektrumértékesítési eljáráson megszerzett 2100 MHz-es frekvenciasávon is elindítja 5G szolgáltatását a Magyar Telekom. A cég úgy számol, 2020 végére a jelenlegi 13 százalékosról 30 százalékosra bővíti 5G hálózatának lakosságra vetített lefedettségét a fővárosban.

Míg a 3,6 GHz-es frekvenciatartomány használata nagy (akár 1 Gbps fölötti) sebességet és nagy kapacitást tesz lehetővé kis területen, addig az 5G szolgáltatás céljára Magyarországon újonnan használatba kerülő 2,1 Ghz-es tartomány az 5G-lefedettség nagy területre való, gyorsabb kiterjesztését teszi lehetővé, valamint beltérben is jó 5G élményt kínál – áll a Telekom magyarázatában. Az ilyen módon lefedett – az alábbi térképen világosabb színnel jelölt – helyszíneken a maximális letöltési sebesség 500-600 Mbps.

A fejlesztésnek köszönhetően december végére a budapesti 5G hálózat elérhető lesz a jelenlegi belvárosi területeken túl a pesti oldalon részlegesen az V., VI., VII., VIII. kerületben, valamint a IX., XIII., XIV. kerület belvároshoz közelebbi részein a Hungária körút vonaláig terjedően, Budán pedig az I., II., XI. és XII. kerületek bizonyos részein – közölte a vállalat.

Budapest egyes része mellett Budaörs, Debrecen, Kecskemét, Szeged, Szombathely és Zalaegerszeg bizonyos területein csatlakozhatnak 5G-s hálózatra a Telekom megfelelő készülékkel rendelkező ügyfelei.

A vállalat közleménye szerint az Ericsson Spectrum Sharing technológiának köszönhetően a 4G-t használó ügyfelek is jobb ügyfélélményben részesülhetnek ezeken a területeken, több eszköz tud csatlakozni a szolgáltatás minőségromlása nélkül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról